Binnen de bouw moet er een enorme innovatiegolf komen

Door T.R. (Tom) van Eck , 03 april 2017

Binnen de bouw moet er een enorme innovatiegolf komen

In de Bouwagenda werken bedrijfsleven, waaronder Bouwend Nederland, kennisinstellingen en overheid, onder leiding van oud-VNO/NCW-voorzitter aan de uitdagingen voor de komende jaren: een 100% energieneutrale woningvoorraad in 2050, het verbeteren van het hernieuwbare grondstoffengebruik met 50% en het verder laten stijgen van de productiviteit in de sector. In de toekomst is een groei van een miljoen extra woningen voorzien.

Wientjes: "De kern is dat er enorme mondiale wijzigingen op ons afkomen. Begrijp me goed, de bouw is op zich een uitstekende bedrijfstak die al voortdurend evalueert, maar er moet een enorme innovatiegolf komen, een versnelling. Je moet zorgen dat de innovatie wordt versterkt. Een van de conclusies die we voorlopig wel zien, is dat het huidige aanbestedingsbeleid zoals dat loopt, niet echt innovatiebevorderend is.”

"What's in it for me," zal de bouw denken. Volgens Wientjes ga je het pas zien als je het doorhebt. "Het is voor iedereen in de bouwkolom, dus ook voor de leden van Bouwend Nederland essentieel. Van levensbelang zelfs. Het zijn enorme opgaven waarbij ondernemingen die modern denken en vooruit kijken en zelf vernieuwen enorme kansen hebben.”

Wientjes deed zijn verhaal in ledenmagazine BouwendNL, klik hier voor de PDF van het magazine.


MARKT

Over de auteur

T.R. (Tom) van Eck