Bied naast tender ruimte voor experiment

Door Redactie Bouwmeesters , 06 april 2017

Bied naast tender ruimte voor experiment

Bouw de stad niet vol met getenderde woningbouw, maar bied ook ruimte voor partijen met een bijzonder project. Die oproep aan gemeenten doet directievoorzitter Bianca Seekles van ERA Contour. Seekles is van mening dat bij nieuwbouw beter tegemoet kan worden gekomen aan wensen van specifieke woonconsumenten vergeleken met bestaande woningen. ‘Een huis kopen’ was ook het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van woensdag 5 maart. 

Gemiste kans

“Een gemiste kans”, noemt Seekles het als gemeenten hun woningbouwprogramma uitsluitend realiseren door middel van aanbesteding. “Op zich is een tender prima en daar doen wij als bedrijf natuurlijk ook aan mee. Maar als gemeente zou je ook ruimte moeten laten voor af en toe iets bijzonders, dus zonder grondbod en selectieprocedure. Ook al levert dat misschien wat minder geld op. Zo zat ik vorig jaar in de jury van de Archiprix en hadden wij in Amsterdam graag het project van de winnaar willen bouwen (architect Milad Pallesh, red.), als mooie combinatie van wonen en zorg. Maar dat kon dus niet omdat in Amsterdam alles in de tender gaat. Voor de stad vond ik dat toen een gemiste kans.”

Meer niches

Seekles stelt vast dat er op de woningmarkt nu veel meer niches zijn dan voorheen. “Voor al die marktsegmenten biedt nieuwbouw het voordeel van lage energielasten en weinig onderhoud. En we kunnen meer maatwerk leveren voor ieder type bewoner, van eenpersoonshuishouden tot samengestelde gezinnen met de ene week geen kinderen in huis en de week daarna zes. Maar het is natuurlijk niet het een of het ander. Juist de mix van oud en nieuw maakt een woningmarkt interessant.”

VR-bril

In een bestaande woning kun je als koper in spe rondlopen. Maar al een jaar of twee kan dat bij ERA Contour met een virtual reality bril op ook in een woning die nog gebouwd moet worden. Seekles: “Per locatie en doelgroep bekijken we welke middelen we gebruiken waarmee we een project in de markt zetten. Gaat het om eengezinswoningen, dan kun je alvast een modelwoning neerzetten. Bij een loft in een woontoren die er nog niet staat, gaat dat niet. Zoals bij ons project Little C aan de Coolhaven in Rotterdam, met 330 appartementen, lofts en studio’s. Daar werken we met de VR-bril, zodat je toch al door zo’n loft kunt lopen en de ruimte en grote ramen kunt ervaren. Die doelgroep met zijn blauwe levensstijl (‘stijlvol en luxe’ volgens marktonderzoeker Motivaction, red.) vindt dat ook leuk.”

Open Huizen Dag

Nieuwbouwprojecten van ERA Contour zijn op woonsites als Funda te zien en staan ook op social media als Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Maar de gerichte aanpak waarmee woningen aan de man worden gebracht, maakt dat het bedrijf niet aan iedere campagne meedoet. Zo was het op de Woonbeurs in Rotterdam op 18 en 19 maart wel van de partij, maar liet het de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 april aan zich voorbij gaan. Seekles: “Past het bij je project, je doelgroep en het moment, daar gaat het telkens om. Aan die Open Huizen Dagen deden we in de crisis mee als gebouwde projecten nog niet verkocht waren. Nu minder, omdat we onze woningen weer makkelijker verkopen.”
 


WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters