BNR Bouwmeesters over een woning kopen

Door Redactie Bouwmeesters , 06 april 2017

BNR Bouwmeesters over een woning kopen

Een huis kopen als starter is moeilijk met de oververhitte woningmarkt. Hoe zorg ik dat ik toch slaag? Een huis kopen geeft stress. Laat staan als het je eerste huis is en je in een markt zoekt waar je binnen een dag moet beslissen en vaak moet overbieden. In de uitzending van BNR Bouwmeesters van 5 april werden tips gegeven over hoe je toch je droomhuis kan bemachtigen. 

Te gast in de studio waren

-Gijs van Hooijdonk, eigenaar van De Hypotheker in Breda
en
-Dike Jager, makelaar bij KOK makelaars in Haarlem
En hoe zorg je dat de stress je niet teveel wordt? Daarover praten we met:
-Flores van Emmerik, arbeids- en organisatiepsycholoog bij Dijk & Van Emmerik

Mooier dan het is

De eerst vaststelling in de uitzending was dat er op de woningmarkt nu zwaar overboden wordt en kopers veel te veel betalen voor een woning. In de Randstad komen er gemiddeld vijftig geïnteresseerden af op een woning die te koop staat en in een stad als Breda tien, meldde makelaar Jager. Verkopende makelaars plannen de bezoekjes van kopers in spe kort achter elkaar om de koopstress nog op te voeren en mensen aan te sporen snel te beslissen. Jager en Van Hooijdonk benadrukten hoe belangrijk het juist is voor aspirant-kopers goed te weten wat hun financiële grens is en daar ook echt aan vast te houden. Ook moeten ze niet nalaten een bouwkundig rapport van de woning te laten maken, omdat de verkopende partij bouwkundige gebreken verdoezelt en diens makelaar het ook mooier voorstelt dan het is.

Verliesaversie

De grootste stress ervaren geïnteresseerden in een woning bij het bieden. Met het risico van overbieden omdat mensen niet goed tegen hun verlies kunnen, zoals psycholoog Van Emmerik opmerkte. Hij sprak in dit verband van ‘verliesaversie’: “Echt onverstandig is als mensen die stress omzetten in impulsieve besluitvorming”. In de korte reportage in de uitzending over de overspannen Amsterdamse woningmarkt bevestigden startersdat er tijdens het bieden nauwelijks tijd is om na te denken over waar je als koper in spe mee bezig bent: “Wat nog betaalbaar is, wordt zwaar overboden”.

Roze wolk

“Mensen moeten van die roze wolk af”, waarschuwde hypotheekverstrekker Van Hooijdonk. Hij wees er op dat de wettelijke spelregels voor het verstrekken van nieuwe hypotheken flink zijn aangescherpt. Het bouwsparen-voorstel van het Economisch Instituut voor de Bouw als oplossing voor jonge kopers is volgens Van Hooijdonk nog een vaag plan: “Dat is nog niet geland in onze sector”. Op de vraag of het voor het kopen van een woning nog een goed instapmoment is, antwoordde Jager dat mensen nu beter kunnen wachten. Ze verwacht dat de huizenprijzen weer gaan dalen, maar wanneer zei ze er niet bij. Conclusie van de uitzending was dat alleen veel meer nieuwbouw van woningen de druk echt van de woningmarkt haalt. “Maar die bouw gaat nog jaren duren”, voorspelde Van Hooijdonk.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "Hoe kan ik op een goedkope manier mijn huis in de winter warm houden en in de zomer juist koel?". Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters