BNR Bouwmeesters over gezonde gebouwen

Door Redactie Bouwmeesters , 13 april 2017

BNR Bouwmeesters over gezonde gebouwen

We spenderen dagelijks zo'n 95 procent van onze tijd in een gebouw. En toch wordt er nog weinig aandacht besteed aan welk effect een gebouw op onze gezondheid heeft. Hoe maken we gebouwen zo dat we gezonder worden van het verblijf erin? Die vraag stond centraal in de uitzending van BNR Bouwmeesters op woensdag 12 april vanaf Building Holland 2017 in de RAI Amsterdam.

Studiogasten deze week waren:

-Thomas Bögl, architect bij LIAG architecten en bouwadviseurs
en
-Lars van der Meulen, duurzaamheidsmanager bij VolkerWessels

Kinderschoenen

Beide gasten stelden vast dat duurzaam in combinatie met gezond bouwen nog in de kinderschoenen staat. Er vindt al wel het nodige wetenschappelijk onderzoek naar plaats, maar de uitkomsten daarvan worden nog te weinig vertaald in programma’s van eisen en bouwmaatregelen. Met uitzicht op een kunstmatig parkje in de RAI was een uitkomst van het gesprek ook dat er al vanaf het begin van ieder bouwproces moet worden nagedacht over het zo gezond mogelijk maken van gebouwen. ‘Eneco World’, het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam, is een gebouw waarin wel al alles is gedaan voor een gezond werkklimaat, zo bleek uit een reportage tijdens de uitzending. Met tegen de muren metershoge kamerplanten en met in het hart van het gebouw een espressobar op zonne- en windenergie.

Gaaf

Van der Meulen noemde het “gaaf” dat in de bouw het besef groeit dat de sector een grote positieve invloed kan hebben op het ontstaan van een duurzame en gezonde leefomgeving: “Als sector kunnen we een geweldige motor zijn in dat veranderingsproces.” Waar Bögl wel toevoegde dat gezond en duurzaam bouwen pas echt attractief wordt als het lukt om de voordelen ervan te vertalen in financieel gewin voor opdrachtgevers: “Accountants redden de wereld.”. Architecten, ontwikkelaars en overheid kunnen samen een aanzet geven tot deze omslag, maar ook artsen en biologen moeten hun zegje doen. “Om gezamenlijk opdrachtgevers ervan te overtuigen dat het positieve effect op hun balans van dat als medewerkers vijf procent minder ziek zijn, groter is dan de meerkosten bij de bouw.“

NASA

Bögl wees er ook op dat de trend in de bouw steeds meer toe zal gaan naar het gebruik van niet-giftige biobased materialen. Nu vindt er nog een zoektocht plaats naar veel meer van die materialen. Maar een uitkomst van het gesprek was ook dat ‘niet meer alleen praten maar gewoon doen’ nu het belangrijkste is voor het versnellen van gezond bouwen. Daarvoor zijn er inmiddels al een reeks kleine en grote ingrepen mogelijk, van het gebruik van door de NASA geselecteerde kamerplanten die extra luchtzuiverend zijn tot zorgen voor meer inval van natuurlijk licht omdat mensen daardoor ’s nachts 46 minuten langer slapen.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek “Ik heb een vervelende akoestiek in mijn woonkamer. Hoe kan ik dat op een mooie manier veranderen?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


DUURZAME BOUWPROCESSEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters