BNR Bouwmeesters over de school van de toekomst

Door Redactie Bouwmeesters , 20 april 2017

BNR Bouwmeesters over de school van de toekomst

Het onderwijs verandert en de scholen moeten mee veranderen. Hoe ziet een school er straks uit? En ruim een kwart van de scholen is verouderd en heeft een ongezond binnenklimaat. Er ligt dus een enorme opgave om de scholen in Nederland de komende jaren te renoveren en nieuw te bouwen. Hoe zorgen we ervoor dat die scholen ook meteen aansluiten op het toekomstige onderwijs? Dat was het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van 19 april.  

Te gast in de studio waren:

- Marco van Zandwijk, kennismanager bij Ruimte-OK (Onderwijs en Kinderopvang)
en
- Nico Moen, schoolleider bedrijfsvoering & communicatie IJburg college

Kwaliteitsimpuls

Decennialang is er alleen over het onderwijs gepraat maar zijn al die ontwikkelingen niet vertaald in aangepaste huisvesting, concludeerde Van Zandwijk over alle achterstanden waarmee schoolgebouwen kampen. Daarom vind hij De Bouwagenda die inzet op de bouw van toekomstbestendige scholen een prima initiatief. Al is die agenda volgens hem niet meer dan een herhaling van waar toenmalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Poll in 2009 al voor pleitte: “Maak echt werk van de kwaliteitsimpuls die nodig is voor het onderwijs.” En Moen citeerde onderwijsvernieuwer Maria Montesorri, die er honderd jaar geleden al op wees dat je bij onderwijsvernieuwing niet heen kunt om ook aanpassing van de leeromgeving. Waarbij hij ook wees op het belang van een gemeente als Amsterdam die zulke aanpassingen ook echt faciliteert. Dat er nog een enorme inhaalslag nodig is, bleek ook uit de opmerking van Van Zandwijk dat veel scholen nog niet eens dubbelglas hebben.

Niet alleen een technisch ding

‘Uitnodigend’, ‘geschikt’, ‘gezond’, ‘duurzaam’ en ‘betaalbaar’. Die basisvoorwaarden noemde Van Zandwijk voor scholen om toekomstbestendig te zijn. En natuurlijk ICT-up to date, al hebben in de praktijk nog heel wat scholen geen wifi. Maar de gasten waarschuwden dus ook dat je een school “niet plat moet slaan tot alleen een technisch ding”. Gebouwen moeten ook een impuls geven aan het leerklimaat binnen. De reportage in de uitzending ging over zo’n school: Het Calvijn College in Amsterdam: “Een open gebouw dat recht doet aan dat we allemaal verschillend zijn en waar ook leerlingen trots op zijn”, aldus de directeur van de vmbo-school in Amsterdam-West.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek “Mijn parket is in een hoek van de kamer kromgetrokken door waterschade. Hoe herstel ik dat?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


MARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters