BNR Bouwmeesters over gebruik waterwegen

Door Redactie Bouwmeesters , 26 april 2017

BNR Bouwmeesters over gebruik waterwegen

De drukte op de wegen neemt alleen maar toe. Op het water daarentegen is nog ruimte, zat terwijl het vervoer van lading per binnenvaartschip vorig jaar verder toenam. Hoe gaan we die ruimte optimaal benutten? En om in de toekomst onze positie als waterland te behouden moet er ook meer worden geïnvesteerd in onze waterwegen. Dat was het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van 26 april.

 Te gast in de studio waren:

- Marleen Buitendijk, Beleidsadviseur Nautisch Technisch & Infra bij BLN
en
- Jurgen van der Sloot, Beleidsadviseur binnenvaart & spoor bij evonfenedex

Bruggen te laag
Beide gasten benadrukten het belang van het op peil houden van infrastructuur zodat de binnenvaart verder kan groeien. Als voorbeeld noemden ze het ‘booming’ vervoer van containers per binnenvaartschip. Doordat die container-binnenvaartschepen steeds groter worden, met bovendeks vier en zelfs vijf lagen containers, zijn er volgens Buitendijk inmiddels door het hele land een honderdtal bruggen die te laag zijn voor dit type vervoer. Zelfs op belangrijke routes als het Amsterdam Rijnkanaal en de binnenvaartverbinding Rotterdam-Antwerpen zijn er meerdere bruggen waar grote schepen niet zonder meer onderdoor kunnen varen. Ook bruggen, sluizen en afmeerplaatsen moeten aan de nieuwe eisen worden aangepast, wil de binnenvaart echt een alternatief zijn voor het vervoer over de weg.

Vraag het Fred
Deze week in de rubriek "Ik wil graag mijn tuin helemaal betegelen maar hoe zorg ik dat het water bij heftige regen wel kan worden afgevoerd?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters