BNR Bouwmeesters over zelfbouw

Door Redactie Bouwmeesters , 04 mei 2017

BNR Bouwmeesters over zelfbouw

Zelfbouw is niet alleen meer voor de rijken der aarde. Tegenwoordig is het voor iedereen toegankelijk en wordt het steeds populairder. Steeds meer gemeenten geven ook zelfbouwkavels uit. Dat was het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van 3 mei. 

Te gast in de studio waren:

-Jan Pieter Romijn, stedenbouwkundige bij de gemeente Deventer
en
-Henk Vlemmix, directeur van adviesbureau Bouwen in Eigen Beheer

Relatief goedkoop

De overheid stuurt aan op minstens 30 procent zelfbouw of zelfbouw in groep (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - CPO), maar de studiogasten stelden vast dat dit percentage nog lang niet is bereikt als gevolg van de crisis. Wel gaven ze aan dat in de crisis juist zelfbouw niet helemaal stil viel omdat zelf een woning bouwen voor mensen met een kleine portemonnee relatief goedkoop is. Zo zijn starters met een zelfbouw-eengezinswoning goedkoper uit dan met huren. Gelet op de roep van nu dat er te weinig goedkope woningen beschikbaar zijn, riepen de studiogasten gemeenten op meer grond uit te geven voor zelfbouw voor een prijs die voor iedereen betaalbaar is: tussen de 150.000 en 175.000 euro voor een eengezinswoning voor starters.

Consumentgericht bouwen

Om te voorkomen dat zelfbouwers in hun project ‘verzuipen’ is belangrijk dat ze goed weten wat hun budget is en dat dit in balans is met hun wensen. Een goede begeleiding is daarom belangrijk. Waarbij Flemming aangaf dat in de ene gemeente zelfbouwers meer hun gang mogen gaan dan in de andere, afhankelijk van de eisen die er gesteld worden aan het stedebouwkundigplan en beeldkwaliteitsplan. Hij zei ook dat aannemers zich de afgelopen jaren snel hebben aangepast aan de groeimarkt van zelfbouwers: “Consumentgericht bouwen is een automatisme geworden, iedereen doet het nu.”

Vraag het Fred

Deze week een nieuwe rubriek waarin we opzoek gaan naar bijzondere verhalen uit de bouw. Van mislukte constructies tot een grap die door een architect in een gebouw is gestopt.

Luister hier naar de uitzending
 


MARKT WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters