Roam Like at Home in de EU

Door Marja Bastiaanse , 15 mei 2017

Roam Like at Home in de EU

Roam Like at Home (afgekort RLAH) is de term die gebruikt wordt om de nieuwe regels binnen de Europese Unie te omschrijven voor de regulering van internationale roamingtarieven binnen de EU. Vanaf 15 juni 2017 kan men in het buitenland bellen, sms’en en internetten vanuit de standaard bundel zonder extra kosten.

Diverse providers zorgen er medio juni 2017 voor dat alle abonnees de Nederlandse bel-, sms- en databundels ook in de EU kunnen gebruiken, zonder toeslag en tegen dezelfde voorwaarden als in Nederland. Zorgen over roamingtarieven in de EU zijn daarmee voorgoed verleden tijd.

Om ervoor te zorgen dat consumenten niet massaal overstappen naar sim only's uit het buitenland (omdat dit wellicht goedkoper is) heeft de Europese commissie een zogeheten fair use policy in het leven geroepen. Dit houdt in dat u met uw mobiele telefonieabonnement maximaal 90 dagen per jaar gebruik mag maken van internet in het buitenland. In deze 90 dagen zit een periode van maximaal 30 dagen achtereen. De periode van 30 dagen is bepaald omdat de gemiddelde Europeaan niet langer dan 30 dagen van huis is. Mocht u dit overschrijden dan kan uw provider kosten in rekening brengen. Deze kosten zijn beperkt tot 3,2 cent per minuut, 1 cent per SMS en 77 cent per 100 MB.

Kijk voor meer informatie op ec.europa.eu/digital-single-market/en/roaming (Engelstalig) of neem contact op met de Bouwend Nederland Helpdesk Telefonie via 0348 495 041 of bouwendnederland@stn.nl.Over de auteur

M. (Marja) Bastiaanse

Communicatiemedewerker Ledenvoordelen

Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst