BNR Bouwmeesters over fietspaden

Door Redactie Bouwmeesters , 18 mei 2017

BNR Bouwmeesters over fietspaden

Nederlanders fietsen bij elkaar meer dan 15 miljard kilometer per jaar over totaal bijna 35.000 kilometer fietspad. En er wordt alleen maar meer gefietst. 

Steden worden ook steeds voller met steeds meer weggebruikers. Om ook in de toekomst met name de stad toegankelijk te houden, moet de auto steeds meer wijken en wordt de fiets nog belangrijker. Maar veel binnensteden zijn nog niet fietsvriendelijk. Hoe maken we die weer meer befietsbaar? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 17 mei.

Te gast in de studio waren:

-Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond
en
-Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Planning aan de Universiteit van Amsterdam

Concept vrijliggende fietspaden loslaten

Zowel Kluit als Te Brömmelstroet gaf aan dat het succes van vrijliggende fietspaden in binnensteden inmiddels leidt tot fietsfiles. “Die scheiding heeft decennialang goed gewerkt, maar moet nu worden losgelaten”, gaf Te Brömmelstroet aan. Hij pleitte voor het in de hele stad straten die druk zijn met allerhande verkeer in te richten als fietsstraten waarin auto’s ‘te gast’ zijn. “Niet meer langsparkeren maar ondergronds, buslijnen omleiden, en aan de rand van de stad auto’s afvangen”, beaamde Kluit.

Pas op voor auto-logica

Te Brömmelstroet vond ook dat er meer onderzoek nodig is naar het gedrag van fietsers en hun routekeuze. “Dat is nu voor tachtig procent niet duidelijk, terwijl je bij het inrichten van de stad eigenlijk meer met die keuzes rekening zou moeten houden.” Beide studiogasten waren het ook eens over dat we zelfs als fietsland bij innovaties aan fietsinfrastructuur nog maar aan het begin staan. Met de opkomst van de snelle e-bike waarschuwde Te Brömmerstroet wel voor ‘auto-logica’: “We moeten oppassen dat we de fiets gaan zien als een klein autootje en voor de reflex van bedrijven overal een auto-oplossing op te plakken.”

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers "De Proosdij" in Deventer

Luister hier naar de uitzending
 


DUURZAAMHEID INFRAMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters