Meer dan 1000 jongeren bezoeken bouworiëntatie- en inspiratiedagen

Door Anne de Jonge , 19 mei 2017

Meer dan 1000 jongeren bezoeken bouworiëntatie- en inspiratiedagen

Vrijdag 19 mei staat regio Oost van Bouwend Nederland in teken van onderwijs! Samen met 100 lidbedrijven, regionale afdelingen van Bouwend Nederland en tal van onderwijsinstellingen zijn allerlei initiatieven ontplooid om meer dan 1000 jongeren uit de regio te stimuleren om te kiezen voor een baan in de bouw en infra.

Bouworiëntatiedag

De Bouworiëntatiedag is een initiatief van de Hogeschool Windesheim, Saxion, de HAN en Bouwend Nederland Regio Oost. Voor veel eerstejaars studenten is dit een eerste kennismaking met een project op een bouwplaats. Tijdens de Bouworiëntatiedag krijgen studenten voorlichting over de diverse functies binnen de uitvoerende bouw en is er ruimte om vragen te stellen aan de projectleiders/werkvoorbereiders en calculators.

Met de Bouworiëntatiedag willen de initiatiefnemers de studenten een goed beeld bieden van de grote variatie aan functies binnen de uitvoerende bouw. Ook worden zij meegenomen in de nieuwe ontwikkelingen binnen de sector. De indrukken die zij hebben opgedaan, zijn een waardevolle aanvulling op de rest van hun studie. Dankzij de medewerking en inzet van de lidbedrijven van Bouwend Nederland was het mogelijk om de 400 studenten Bouwkunde en Civiele techniek op een leuke manier kennis te laten maken met onze mooie sector.

Bouwinspiratiedag

Ongeveer 600 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 maken op een leuke manier kennis met bouw en techniek. In het centrum van Veenendaal organiseren de afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe van Bouwend Nederland en het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Valleiregio (POA) voor de derde keer een zogeheten Bouwinspiratiedag. Het doel is meer kinderen enthousiast maken voor een carrière in de bouw of techniek. In samenwerking met tal van onderwijsinstellingen en circa 60 deelnemende bedrijven wordt een toekomstig bouwterrein omgedoopt tot een ‘bouwgerelateerd pretpark’. De leerlingen, afkomstig uit de FoodValley (o.m. de gemeente Nijkerk), worden per touringcar gehaald en gebracht, en kunnen zich twee uur lang vermaken op het terrein.

Cobouw-café

We sluiten de dag af met het het Cobouw-café waar we met elkaar in gesprek gaan hoe we meer jongeren voor de bouw- en infrasector kunnen werven en behouden. De kweekvijver voor nieuw bouwtalent droogt op. De sector zou gebaat zijn bij een Freek Vonk voor de bouw. Iemand die kinderen enthousiast maakt voor de bijzondere aspecten van de bouw en infra. Waar te beginnen? Wat kunnen basisscholen doen, of MBO- HBO- of Universitaire opleidingen? Of moeten we juist de ouders enthousiasmeren voor het vak? Discussieer mee tijdens ons Cobouw-café op 19 mei 2017 in Veenendaal van 12:00-13:00 uur.


ONDERWIJS EN OPLEIDING

Over de auteur

A.E. (Anne) de Jonge

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt