BNR Bouwmeesters over ecodorpen

Door Redactie Bouwmeesters , 01 juni 2017

BNR Bouwmeesters over ecodorpen

Het klimaat verandert en fossiele brandstoffen raken langzaam op. Zijn zelfvoorzienende ecodorpen zoals dat in het Brabantse Boekel de oplossing? Waar ecodorpen eerst kleine burgerinitiatieven waren, komen er nu ook meer geavanceerde initiatieven op grotere schaal van de grond. Maar werken deze dorpen ook op grote schaal in de praktijk, of blijft het een niche? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 31 mei. 

Presentator Jan Postma praatte erover met:

- Elphi Nelissen, hoogleraar Building Sustainability bij de Technische Universiteit Eindhoven
en
- Rob de Gruyter, regional manager Nerderland ReGen Villages

Zelfvoorzienend vanuit eigen huis en tuin

Bij de Technische Universiteit Eindhoven zijn ze bezig met de ontwikkeling van Brainport Smart City-district, een wijk die grotendeels zelfvoorzienend en circulair is. En van het concept ReGen Villages wordt het eerste dorp nabij Almere gebouwd, waar straks de bewoners van honderd huizen energie, water en voedsel allemaal uit hun eigen woning en tuin halen.

Circulaire wijk

En verslaggever Martijn de Rijk nam een kijkje bij het ecodorp in wording in Boekel in Noord-Brabant. Deze circulaire wijk omvat straks dertig klimaatadaptieve woningen, kantoren, en een buurthuis en werkplaats. Nederland telt totaal een twaalftal ecodorp-initiatieven.

BNR Bouwexpo

Deze week stond in de schijnwerpers "Huis Bartolotti" in Amsterdam

Luister hier naar de uitzending
 


DUURZAAMHEID

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters