BNR Bouwmeesters over BIM

Door Redactie Bouwmeesters , 08 juni 2017

BNR Bouwmeesters over BIM

Het Bouw Informatie Model oftewel BIM. De hele bouwsector heeft het erover, maar wat houdt deze digitale toepassing nou precies in? Deze week had de uitzending een digitaal tintje. Presentator van BNR Digitaal Herbert Blankesteijn praatte mee over de ontwikkeling rondom BIM en hoe dit 3D model voor een digitale revolutie moet zorgen in de bouw. In de uitzending zat ook een reportage over BIM in Betoncentrale Voorbij Prefab in Amsterdam. 

De andere studiogasten waren:

-Jeroen Pat, innovator bij TBI Kennislab
en
-Bas Weber, voorzitter sectorgroep Bouw bij Pw

Vertrouwen is essentieel

“BIM is het paradepaardje van de bouw, maar het lijkt langzaam op gang te komen. Waar staat de bouw nu met BIM?”, vroeg presentator Jan Postma zijn gasten. Waarop Pat beaamde dat er in de bouw met BIM nog heel wat stappen moeten worden gemaakt vooraleer er echt sprake is van toepassing op grote schaal: “Bedrijven zijn bezig met co-making. Dat lukt alleen met eenduidige informatie. Vertrouwen is daarvoor essentieel.”

Acceptatiegraad in de bouwkeet

“De invoering van BIM hangt ook af van de acceptatiegraad in de bouwkeet”, voegde Weber daaraan toe. “Het ontwerpproces is al over op BIM, maar in de bouwkeet is het nog papier wat je ziet. Een bouwvakker die 20, 30 jaar gewend is op een bepaalde manier zijn werk te doen, verander je ook niet zomaar. Dat vergt training, en dat gebeurt nu ook.” Toch schat hij dat het nog wel vijf tot tien jaar duurt voordat de werkvloer ook helemaal over is van papier op digitaal.
BNR Bouwexpo:
Deze week in de schijnwerpers "de RVS flat" in Rotterdam

Luister hier naar de uitzending
 


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters