BNR Bouwmeesters over circulair bouwen

Door Redactie Bouwmeesters , 29 juni 2017

BNR Bouwmeesters over circulair bouwen

Komt circulair bouwen nu eindelijk in een stroomversnelling? De bouw moet milieuvriendelijker en daarvoor biedt circulair bouwen de oplossing. Maar naast het helpen halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs valt er voor bouwbedrijven met circulair bouwen ook geld te verdienen. Maar dan moeten ze er wel in investeren. Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van 28 juni. 

Studiogasten waren:

-Sander Holm, manager Kenniscentrum Duurzaamheid bij BAM Bouw en Techniek
en
-Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building, Construction & Real Estate

Nog niet op grote schaal

Circulair bouwen maakt nog maar voor enkele procenten deel uit van de bouwproductie. Maar een aantal mooie projecten laat volgens Van der Doelen zien dat het “gelukkig” in zwang begint te raken ook bij opdrachtgevers. Holm legde uit dat BAM bij ieder project kijkt naar kans voor ciculair bouwen, maar dat het bij het bedrijf ook nog niet op grote schaal gebeurt: “Het betekent vroeger en met een lange termijn-visie de juiste keuzes maken en ook vanaf een vroeg stadium op een nieuwe manier samenwerken met alle partijen in de bouwkolom.”

Monteren en demonteren

Holm, volgens wie circulair bouwen voor een bouwer neerkomt op ‘monteren en te zijner tijd weer demonteren’, moet de overheid zorgen voor de juiste regelgeving. Hij denkt dat grote bedrijven als eerste opdracht zullen geven tot circulair bouwen. “Je ziet nu grootbanken er al serieus op inzetten”, verwees hij naar het Circl-paviljoen van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. In de uitzending zat ook een reportage over dit door BAM met afvalhout gerealiseerde ‘clubhuis’.

Perfect storm

Als gevolg van het debat over klimaatverandering signaleert Holm nu rond circulair bouwen een ‘perfect storm’. Dat zal leiden tot de cultuuromslag, waardoor sectorbreed echt het besef ontstaat “dat we ermee aan de slag moeten gaan”. Van der Doelen: “Dat zal ook leiden tot het beter beheersen van de faalkosten en tot meer ruimte om geld te verdienen.”

BNR Bouwexpo

Deze week stond in de schijnwerpers "Villa Betty" in Amsterdam

Luister hier naar de uitzending
 


REDUCEREN VAN VERSPILLING

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters