Circulair bouwen verjongt imago sector

Door Redactie, 29 juni 2017

Circulair bouwen verjongt imago sector

Circulair bouwen biedt de bouwsector de kans zich aan jongeren te presenteren als een branche die aan het begin staat van een enorme technische vernieuwing. Meer inzetten op circulair bouwen en de sector zo een andere ‘smoel’ geven, helpt het grote personeelstekort in de bouw terug te dringen. Dat stelt Cora Jongenotter, innovatiemanager bij Vorm Bouw BV. “ De uitzending van BNR Bouwmeesters van 28 juni ging ook over circulair bouwen. 

Inhaalslag

Jongenotter: “Werken in de bouw is in de ogen van jongeren nu niet aantrekkelijk, maar ‘vies en stoffig’. Daarom slagen bouwbedrijven slecht in het invullen van de grote vraag naar personeel. Met circulair bouwen kan de sector van dat oude imago afkomen en zich aan jongeren presenteren als een branche die aan het begin staat van een grote technische inhaalslag. Die andere smoel van de sector zal meer van hen overhalen wel voor een bouwberoep te kiezen.”

Verdienmodel

Circulair bouwen houdt veel meer in dan alleen hergebruik van bouwafval, licht Jongenotter toe: “Het gaat over op een andere manier omgaan met onze omgeving, over duurzaamheid en de diversiteit van de buitenruimte. Met ook een heel ander verdienmodel en nieuwe vormen van eigenaarschap.” Dat er in de sector nog wat “schamper” tegen wordt aangekeken, komt volgens haar omdat er nog weinig bewijsvoering is voor het effect van circulair bouwen.

Madaster

Ze geeft aan dat achter de schermen diverse partijen nu wel de handen ineenslaan om circulair bouwen mogelijk te maken. Zoals met Madaster, de begin dit jaar gelanceerde digitale bibliotheek voor ‘materiaalpaspoorten’: “Dat is zo’n ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat maar die wel keihard nodig is voor het kunnen toepassen van circulair bouwen in de praktijk.” Met ook een directe link met BIM: “De bedoeling is dat Madaster straks in BIM komt te hangen. Zoom je dan in BIM in op een 3D-ontwerp van een gebouw, dan zie je direct welke circulair materialen er worden toegepast, inclusief hun kwaliteit, prijskaartje en locatie.”

Grondstoffenleverancier

Vorm Bouw ging zes jaar geleden met circulair bouwen aan de slag, met een pilot voor 100% afvalscheiding en een afvalvrije bouwplaats: “Onze afvalverwerker zag er ook gelijk een kans in. In plaats van afvalverwerker was hij opeens leverancier van grondstoffen.” Jongenotter zou graag zien dat er meer voorbeeld-projecten komen om aan te tonen dat circulair bouwen gewoon kan en ook moet in het kader van ‘Nederland circulair in 2050’. Ze wijst op de gemeente Amsterdam die heeft aangekondigd op twee kavels voor appartementen circulair te gaan uitvragen. Zelf is ze bij Hogeschool Rotterdam betrokken bij een circulair bouwen-project.

Gymzaal

“Hogeschool Rotterdam ziet dat de bouw moet en gaat veranderen en wil studenten daarop voorbereiden. Daarom is het curriculum voor de bouwkunde-opleiding er omgegooid. In plaats alles te benaderen op basis van technische kennis, hebben ze de knip gemaakt op voorbereiding, uitvoering, techniek en innovatie. In het kader van het stuk innovatie mag ik een bijdrage leveren.” Als gastdocent en studentenbegeleider buigt ze zich komend schooljaar met studenten en een architect over de herbestemming van een gymzaal: “Het gaat echt om in de praktijk lessen leren op het gebied van circulair bouwen. Tegen wat voor belemmeringen loop je dan aan, en wie kan die wegnemen? Zijn er alleen hobbels op het vlak van wet- en regelgeving of moeten bijvoorbeeld leveranciers ook nog stappen zetten. Ik denk zelf dat de grootste uitdagingen zitten in het businessmodel, dus in het op een andere manier van samenwerken.”
 


REDUCEREN VAN VERSPILLING