Bouwonderwijs moet vol voor BIM gaan

Door Redactie Bouwmeesters , 06 juli 2017

Bouwonderwijs moet vol voor BIM gaan

BIM is goed voor klant en bouwbedrijf. Faalkosten en aanbiedingsprijs gaan omlaag, kwaliteit en marge omhoog. Manager BIM Center Huib Tieleman van BAM roept de sector en vooral het bouwonderwijs daarom op af te stappen van traditioneel denken en vol voor BIM te gaan. Realisatie van het plan voor het futuristische Dutch Windwheel in Rotterdam kan volgens hem ook alleen ‘in BIM’ écht goed gaan. BNR Bouwmeesters van 5 juli ging ook over dit ‘icoon aan de Maas’-project. 

Complete database

Tieleman ziet in de praktijk nog veel bouwbedrijven die onder BIM (Bouw Informatie Model) alleen verstaan het met de computer maken (CAD – Computer Aided Design) van 3D-modellen. Maar bij BAM staat BIM allereerst voor informatie. Tieleman: “Dat is onze definitie van BIM en dat gaat heel ver. Per project bouwen we een complete database met alle gegevens van het bouwobject. Inclusief data van leveranciers en onderaannemers, en van beheer en onderhoud. Zodat de hele levenscyclus van het object en van de componenten erin zit. Als dan bijvoorbeeld over vijftien jaar een bepaalde armatuur aan vervanging toe is, weet je ook meteen aan welke eisen de nieuwe moet voldoen.”

In the loop

BAM is drukdoende met het toevoegen van extra ‘functionaliteit’ aan BIM, onder meer met ‘generatoren’. Tieleman: “Daarin zijn alle regels en kennis omtrent het ontwerp van bouwcomponenten omgezet in programmeertaal. Zo kunnen we met onze database direct inprikken op computergestuurde bewerkingsmachines (CNC) van leveranciers. Mits zo’n leverancier daar ook klaar voor is. Bij velen is het interne proces nog geënt op het aangeleverd krijgen van een 2D-bouwtekening, aan de hand waarvan dan een 3D CAD-model wordt gemaakt. Daarom is het nog zo moeilijk om breed in de sector met BIM aan de slag te gaan. Want daarvoor moet die hele archipel aan partijen die een rol spelen rondom een project ook ‘in the loop’ zijn.

Onderwijsinstellingen

“De bouwbranche is tot in de haarvaten traditioneel”, legt Tieleman uit waarom BIM traag van de grond komt. Om “oud gedrag” uit te bannen wordt bij BAM ook veel aandacht besteed aan dat aspect van ‘mens en cultuur’: “Iedere medewerker wordt bijgeschoold richting die nieuwe manier van communiceren en goed samenwerken met de rest van de keten. Ook jonge mensen als ze bij het bedrijf binnenkomen. Want aan die instroom zien we dat het niveau van BIM-gerelateerd denken bij legio bouwopleidingen nog aan de lage kant is. Dat heeft te maken met de achtergrond van leerkrachten, maar ook met de inhoud van het curriculum van de opleiding dat onvoldoende aansluit bij de praktijk in het bedrijfsleven. BIM vereist dat wij als bedrijven heel intensief samenwerken met onderwijsinstellingen. Veel meer dan nu gebeurt. Zeker gelet op de exponentiële ontwikkeling die de digitalisering van de bouw nog staat te wachten.”

Engeland en Scandinavië

De overheid kan volgens Tieleman meer vaart zetten achter de brede invoering van BIM. Door als opdrachtgever bij de aanbesteding van bouwwerken BIM als algemene richtlijn aan aannemers voor te schrijven. Engeland en Scandinavische landen doen dat al. “Het Rijksvastgoedbedrijf hanteert ook zo’n norm, maar die dekt slechts een deel af van BIM-gebaseerd werken.” Engeland hanteert de PAS 1192-richtlijn: “Die is gebaseerd op BIM level 2. Dat betekent dat je echt op basis van data met andere partijen in een BIM-omgeving samenwerkt. Dat moet aantoonbaar in de processen van je bedrijf zitten, zodat je er ook op kan worden geaudit.” Hij verwacht dat dit in Nederland “binnen enkele jaren” ook de praktijk zal zijn: “Een hele goede zaak, want het leidt alleen maar tot verbetering in de bouwbranche.”
 


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters