Kaarten opnieuw geschud bij WKB

Door Redactie, 06 juli 2017

Kaarten opnieuw geschud bij WKB

Minister Plasterk kreeg de wet kwaliteitsborging (WKB) dinsdagavond niet door de Eerste Kamer, al beloofde hij op voorhand een jaar uitstel. Met het CDA voorop is een meerderheid in de senaat erg kritisch op de praktische uitvoering en handhaafbaarheid van de wet. De minister wil de Eerste Kamer tegemoet komen met aanpassing van het wetsvoorstel.

Bouwend Nederland is blij met het scherpe oog van de Senaat voor wetskwaliteit. Vlak voor de verkiezingen (begin 2017) kwam het voorstel met de enkele ingrijpende aanpassingen (o.a. over de rol van gemeenten en de waarschuwingsplicht van de aannemer) nog vlot door de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer lag dat gisteravond duidelijk anders. Juist die aanpassingen van de Tweede Kamer zijn voor het CDA het struikelblok.

Benieuwd

De minister is van plan om nog voor het weekend een brief te sturen naar de senaat, waarin hij uitlegt hoe hij de wet weer bijstelt. Hoe dan ook moet een gewijzigd wetsvoorstel opnieuw naar een Tweede Kamer die er nu heel anders uitziet, vergeleken met de vorige behandeling van deze wet.

Minister Plasterk, die eind 2016 dit wetsvoorstel overnam van zijn collega Blok (vertrokken naar Justitie), verbaasde zich in het debat over de ‘lobby tot de laatste snik’, zoals dinsdagochtend via een brandbrief van de vier grote steden, met grote media-aandacht. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging Eigen Huis zijn intensief betrokken, net als diverse organisaties in de bouwsector. Bouwend Nederland heeft altijd een wet bepleit die enerzijds bouwkwaliteit een impuls geeft, maar die anderzijds geen verdere juridisering of kostenverhoging in de hand werkt. Bouwend Nederland is benieuwd hoe het aangepaste wetsvoorstel eruit gaat zien.


WETGEVING