BNR Bouwmeesters: bouwen met water

Door Redactie Bouwmeesters , 24 augustus 2017

BNR Bouwmeesters: bouwen met water

Om onszelf te kunnen blijven beschermen tegen water moeten waterbouwers blijven innoveren. Ook in het buitenland zien ze hoe slim en innovatief wij Nederlanders onze voeten droog houden. Hoe we dat precies doen en waar de kansen voor Nederlandse waterbouwers in het buitenland liggen, was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van 23 augustus.
 

We spraken erover met:

- Henk Ovink, de Nederlandse watergezant
en
- Henk Massink, docent civiele techniek aan Avans Hogeschool

Bring in the Dutch

Innovatief watermanagement in het buitenland aan de man brengen gebeurt op veel manieren, legde Ovink uit. Met evenementen, projecten met lokale partners, samenwerkingen met scholen en via contacten met beleidsmakers. En door bij een watersnoodramp ergens in de wereld invulling te geven aan de watermanagement-slogan ‘Bring in the Dutch’: “We komen vanuit Nederland helpen met mensen van waterschappen, kennisinstellingen, ingenieursbureaus en ontwerpers met advies hoe dingen beter kunnen met nieuwe oplossingen.” Waarbij ook kansen ontstaan voor Nederlandse waterbouwers, zeker nu wereldwijd de opgave voor water en klimaat in combinatie met verstedelijking steeds groter wordt.

Waterdemocratie

Ovink wees erop dat de Nederlandse waterbouwsector zijn succes te danken heeft aan onze ‘waterdemocratie’. “Waterbestuur is vanouds gegrondvest op samenwerken. De kern is dat je niet alleen heel goed bent in waterengineering en in het realiseren van projecten, maar dat je ook heel goed bent in al die dingen te verbinden.” In dat verband benadrukte hij het belang van dat de waterbouwsector met dezelfde ambitie als waarmee deze de innovatieprogramma’s ‘Ruimte voor de rivier’ en ‘Zwakke schakels voor de kust’ tot stand bracht, nu verder aan de slag gaat met het Delta-programma: “Nu komt het er op aan. Met die zelfde ambitie blijvend investeren in dat kwalitatief hooghouden van die Nederlandse aanpak, en Nederland het voorbeeld te laten zijn voor de wereld.”

Internationale minor

Voor het nog beter voorbereiden van Nederlandse en buitenlandse studenten op werken aan waterbouwprojecten volgens de Nederlandse aanpak, ontwikkelt Avans Hogeschool nu een internationale minor, Water and Livability. Massink wees er ook op dat de werkgelegenheid voor afgestudeerde studenten civiele techniek nu weer goed is.

Hard-zachte waterkering

De uitzending bevat ook een reportage over een innovatieve manier van watermanagement in Katwijk: een ‘hard-zachte’ waterkering in de vorm van een kunstmatige duin met daarin een muur als harde kering, en met daar direct achter – in de duin – een 1,5 lange parkeergarage. Het betreft een wereldprimeur van ingenieursbureau Arcadis waarvoor veel buitenlandse belangstellig bestaat. Die is er trouwens ook voor de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin, volgens Ovink “een pronkstukje van Nederlandse ingenieurskunde”.

BNR Bouwexpo

In deze uitzending stond het scharnierloze ‘Van Schijndelhuis’ in Utrecht in de schijnwerpers.

Luister hier naar de uitzending

Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Maarten van Rijn
 


AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters