KRO Monitor over ongelukken op het werk

Door Charles Verheyen , 29 augustus 2017

KRO Monitor over ongelukken op het werk

Zondag 3 september staat het programma De Monitor, van KRO-NCRV, geheel in het teken van ongelukken op het werk. De leidende vraag is of het aantal ernstige ongevallen op het werk terug te dringen is. In de uitzending wordt er óók gekeken naar de bouw- en infrasector, onder andere door kort terug te blikken op het instorten van het dak van de Grolsch Veste op 7 juli 2011.

Het aantal slachtoffers van ongelukken op het werk kan worden teruggedrongen als de overheid een deel van de zelfregulering terugdraait. Dat is de stelling van onderzoeker Wim Eshuis, verbonden aan De Burcht, het wetenschappelijk instituut voor de vakbeweging.

Ook Bouwend Nederland betreurt de cijfers. Elk ongeval is er één teveel. Maxime Verhagen reageert daarom in de uitzending op de conclusie van de Inspectie SZW dat de stijging van het aantal ongevallen overeen lijkt te komen met de omzetontwikkeling in de bouw. “Werkgevers in de bouw en infra zien veiligheid als topprioriteit. Ze besteden er veel aandacht aan. Niet alleen omdat er diverse wettelijke eisen zijn, maar ook omdat de duizenden werkgevers in onze sector hun werknemers beschouwen als hun grootste kapitaal.”

Verhagen: “Het hebben van een RI&E is wettelijk verplicht. Toch heeft ruim 30% van de bedrijven deze niet. Dat is niet goed. Veilig werken begint bij het in kaart brengen van de risico’s en de maatregelen. De inspectie moet hier meer op handhaven.”

Naast Verhagen reageert ook Peter Koenders in de uitzending. Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw én voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden. Koenders: “Veiligheid komt niet vanzelf, maar begint wel bij jezelf. Elke dag nemen wij daarom met de aanwezigen op de bouwplaats de dag door. Elkaar kennen en weten wie waar mee bezig is, draagt al bij aan de veiligheid.”

KRO-NCRV De Monitor wordt uitgezonden op zondag 3 september, om 22.30h op NPO.Over de auteur

C.E.J.M. (Charles) Verheyen

Secretaris Vakgroep Grondwerk, Secretaris Vakgroep Railinfra, Lid programmateam Veiligheid