BNR Bouwmeesters: Wonderwoods in Utrecht

Door Redactie Bouwmeesters , 31 augustus 2017

BNR Bouwmeesters: Wonderwoods in Utrecht

Het project Wonderwoods vormt de aanzet tot het Healthy Urban Quarter, een nieuw gezond en groen stadsdeel bij het station van Utrecht. Wonderwoods, wordt zoals het gebouw Bosco Verticale in Milaan, een ‘verticaal bos’ waarin je kan wonen en werken. Het project van G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten (VolkerWessels), met ook een publiek terras en stadspark ‘op hoogte’, was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van 30 augustus.  

We praatten erover met:

-Menno Ploeger, ontwikkelmanager bij G&S Vastgoed
en
-Hedzer Pathuis, projectleider bij de gemeente Utrecht

Verkoeling, schone lucht en ontspanning tussen groepen

Ploeger gaf aan dat de filosofie achter Wonderwoods komt van de Italiaanse architect Stefano Boeri die samen met MVSA Architects het gebouw als vertikaal bos ontwierp. Boeri tekende ook voor het ontwerp van het gebouw Bosco Verticale in Milaan. Waar steden nu voor negentig procent worden opgetrokken uit glas, steen en metaal, kiest hij voor de introductie van meer groen in de stad, omdat dit zorgt voor verkoeling en schone lucht, regenwater opvangt, en ook meer biodiversiteit bewerkstelligt. In een reportage in de uitzending over Sportplaza Mercator voegde architect Ton Venhoeven van dit Amsterdamse sportcomplex met ook een groene gevel daaraan toe dat zo’n groene uitstraling in een “redelijk gespannen stadsdeel” zorgt voor ontspanning tussen bevolkingsgroepen.

Utrechtse Heuvelrug

Wonderwoods, dat in 2022 klaar moet zijn, omvat twee torens van 90 en 70 meter hoog met plaats voor wonen, werken en vermaak. De hoogste toren komt er uit te zien als een verticaal bos, waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en aan de gevel. Pathuis gaf aan dat het gebouw goed past in het streven van Utrecht naar duurzame verstedelijking in combinatie met verdichting. Hij legde uit dat het gebouw deels openbaar terrein wordt, met een park en terras ‘op hoogte’. Waarbij Ploeger uitlegde dat voor het groen dezelfde vegetatie zal worden gebruikt als op de Utrechtse Heuvelrug

Alpinisten met groene vingers

Aannemer Boele & van Eesteren is vroeg in de ontwerpfase gevraagd hoe de constructie moet zijn opdat deze al dat groen, waaronder ruim zestig bomen, kan dragen zonder al te zwaar te worden. Het resultaat zijn boombakken als onderdeel van de constructie, waarin de bomen kunnen wortel schieten en zeven tot acht meter hoog kunnen groeien. De gemeente hechtte er ook aan dat het gebouw duurzaam is. Het wordt daarom ‘gasloos’ en circulair, met bouwmaterialen met een paspoort met het oog op hergebruik. Pathuis zei ook dat voor het onderhoud van het groen straks alpinisten met groene vingers worden ingeschakeld.

BNR Bouwexpo

Deze week stond in de schijnwerpers "(W)rapper" in Los Angeles.

Luister hier naar de uitzending
 


MARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters