Meest duurzame rotonde van Nederland geopend in Venlo

Door René Meyboom , 05 september 2017

Meest duurzame rotonde van Nederland geopend in Venlo

Afgelopen maandag 4 september werd in Venlo de meest duurzame rotonde van Nederland geopend. Het gaat om het eerste project dat gerealiseerd is met de Green Deal GWW 2.0-erkenning van de Rijksoverheid. De rotonde is gebouwd volgens het cradle-to-cradle-principe: vrijwel alle materialen kunnen worden hergebruikt. Met een duurzaamheidsmarkt voor de inwoners van Venlo werd de opening feestelijk in gebruik genomen.

De manier waarop binnen dit traject is samengewerkt is bijzonder. Ketensamenwerking is het toverwoord. Er kwam zelfs geen aanbesteding aan te pas. Vanaf dag één voeren infrabedrijf Den Ouden, adviesbureau Kragten en de gemeente Venlo een open gesprek met elkaar én met andere betrokkenen: toeleveranciers, Zuyd Hogeschool, nutsmaatschappijen en omwonenden. Het tempo lag hoog en het bouwproces duurde veel korter dan normaal. De voorbereiding nam 8 maanden in de slag, op 6 juni ginbg de eerste schop in de grond en 3 maanden later was de rotonde gereed. Een rotonde met een langere levensduur én een positief milieueffect.

Bijzondere materialen

De materialen die zijn toegepast, geven de rotonde haar typische cradle-to-cradle-karakter. Vrijwel alles kan worden hergebruikt. Bovendien zijn giftige stoffen zoveel als mogelijk uit de materialen gefilterd. Zo wordt beton gebruikt met een heel lage CO2-uitstoot, 70 procent minder dan gebruikelijk. Ook is bewust afgestapt van asfalt als verharding van de rotonde. Niet alleen kost asfalt veel meer energie om te maken dan beton, het gaat ook substantieel minder lang mee. Beton kent bovendien weinig onderhoud. 

Natuurlijke kleurstoffen

Nog een innovatie: de fietsoversteken worden uitgevoerd in rood beton in plaats van met rode coating. Het voordeel hierva is dat je geen toxische stoffen hoeft te gebruiken voor het rood maken van de fietspaden. Beton kun je namelijk kleuren met natuurlijke kleurstoffen.

Verder wordt er regenwater opgevangen en geïnfiltreerd. Het groen op en om de rotonde, onder meer een honingboom, is speciaal erop geselecteerd om fijnstof te vangen en daarmee de lucht te filteren. Ook is er sprake van biobased markering, regenwaterinfiltratie, CO2-reducerende bestrating, aluminium lichtmasten en cradle-to-cradle gecertificeerde verkeersborden.

Officieel moment

Met het poten van de laastste plantjes op de rotonde vond afgelopen maandag de officiële opening plaats door wethouder Ben Aldewereld, samen met kinderen van kinderopvang Ut Vlaegelke en basisschool De Schalm. Op de duurzaamheidsmarkt stond een duurzame ontdekbus waar kinderen proefjes konden doen en zelf dingen mochten maken. Ook het missiemuseum Steyl was van de partij. Geïnteresseerden kregen de gelegenheid om van alles te leren over duurzaamheid in en om het huis.

Beluister ook de radiouitzending van Limburg 1 over de eerste duurzame rotonde »


DUURZAAMHEID

Over de auteur

René Meyboom

Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland