BNR Bouwmeesters: Veiligheid binnensteden

Door Redactie Bouwmeesters , 07 september 2017

BNR Bouwmeesters: Veiligheid binnensteden

De dreiging voor een aanslag is nog altijd aanwezig in Europa, ook in Nederland. Hoe kunnen we ons er tegen beschermen met bouwkundige maatregelen? Betonblokken, bloemenbakken, paaltjes, ze kunnen aanslagen op drukke plekken in de stad voorkomen, maar zijn niet altijd even mooi. Wat werkt ook zonder het beeld van de stad te verpesten? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 6 september. 

We praatten er in de uitzending over met:

-Michiel de Weger, veiligheidsexpert bij beveiligingsfirma G4S
en
-Marnix Eysink Smeets, lector publiek vertrouwen in veiligheid aan Hogeschool Inholland en hoofd van de Onderzoeksgroep Recht en Veiligheid

Binnenstad niet fortificeren

In de uitzending kwamen verschillende beveiligingsopties aan de orde tegen een aanslag met een auto, bus of vrachtwagen op drukke symbolische plekken in steden zoals is gebeurd in Nice, Berlijn, London en Barcelona. Zoals hogere stoepranden, betonblokken, trappetjes en geulen. De Weger sprak van bestaande technieken tegen relatief lage kosten, die al op verschillende plaatsen worden toegepast. Maar Smeets waarschuwde voor het ‘fortificeren van binnensteden’: “Dan zijn we nog veel verder van huis.” Creatievere oplossingen zijn een waterpartij en een grind- of zandbak waar een voertuig in wegzakt. Of bestaande plantenbakken anders ordenen en verankeren. Die laatste oplossing wordt volgens De Weger al decennia her en der in Nederland toegepast, zonder dat mensen er erg in hebben. Smeets riep bouwbedrijven op met nog meer oplossingen te komen die goed zijn in te passen in het straatbeeld.

Buikpijnregel

Smeets benadrukte ook dat binnensteden beveiligen tegen aanslagen maatwerk is. Daarbij moeten bestuurders zich bij bouwkundige maatregelen volgens hem laten leiden door de ‘buikpijnregel’: “Alleen op plekken waar mensen buikpijn krijgen van de vrees voor een aanslag, geven zichtbare maatregelen ze meer vertrouwen.” Gemiddeld tellen steden volgens hem tien tot vijftien van zulke plekken. De hele stad vol zetten met betonblokken of andere obstakels, vergroot volgens hem bij mensen juist het gevoel van onveiligheid. “Dus wel bij Amsterdam CS, maar niet bij een metrostation aan de rand van de stad.” De studiogasten waarschuwden ook dat het nemen van teveel maatregelen afbreuk doet aan onze open samenleving.

Vrijthof

De uitzending bevatte ook een reportage over Laura Metaal. Deze Limburgse staalverwerker krijgt van steden overal in de wereld orders voor ‘anti-terrorisme oplossingen’. In Nederland is het bedrijf alleen met Maastricht in gesprek over bescherming van het Vrijthof. Andere grote Nederlandse steden klopten nog niet bij het bedrijf aan.

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers het wooncomplex ‘De Papaverhof’ van architect Jan Wils in Den Haag, dat is opgenomen in het bestand van Iconic Houses, een wereldwijde organisatie voor moderne museumwoningen.

Luister hier naar de uitzending
 


VEILIGHEID VAN HET BOUWWERK (O.A. CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters