Bernard Wientjes: We lopen elke dag verder achter met verduurzamen

Door T.R. (Tom) van Eck , 19 september 2017

Bernard Wientjes: We lopen elke dag verder achter met verduurzamen

Bernard Wientjes, voorman van de taskforce Bouwagenda, roept de formerende partijen op vaart te maken. “Zolang er geen nieuw kabinet is, blijft ook verduurzaming in de bouw lastig” stelt hij op Prinsjesdag in dagblad Trouw.

‘Zorg dat de verduurzaming in de bouw op gang komt.’ Met die opdracht stuurde het kabinet Bernard Wientjes een jaar geleden op pad. Nu verzoekt de voorman van de taskforce Bouwagenda politiek Den Haag de vaart erin te houden om de doelstellingen in het klimaatakkoord van Parijs te kunnen behalen. “We hebben nog 8000 werkdagen. In die 8000 dagen moeten we 8 miljoen gebouwen verduurzamen. Dat zijn er duizend per dag. Op dit moment lopen we elke dag verder achter.”

Om de doelstelling van ‘Parijs’ te halen, moet er veel veranderen. Niet alleen bij de bouwers, maar ook bij opdrachtgevers en ook in de wet- en regelgeving. Zo stelt Wientjes dat de verhuurdersheffing corporaties nu belemmert om te investeren in verduurzaming. En ook stelt Wientjes voor dat de lening die een particulier veelal moet aanvragen om verduurzamende maatregelen te nemen, niet langer aan de persoon moet hangen maar aan het huis. Op die manier neemt bij een verhuizing de volgende bewoner die kosten over. Dat vereist echter wel een juridische aanpassing.

Het volledige artikel is te vinden op Trouw.nl. Let op, u moet wel inloggen.


DUURZAAMHEID

Over de auteur

T.R. (Tom) van Eck