BNR Bouwmeesters: 3D betonprinten

Door Redactie Bouwmeesters , 21 september 2017

BNR Bouwmeesters: 3D betonprinten

Een constructie printen is een hele nieuwe manier van benaderen van de bouw. Inmiddels verrijzen de eerste 3D geprinte betonnen gebouwen en constructies. Het is sneller, veiliger en duurzamer. Hoe gaat het 3D printen de bouw veranderen? Dat was het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van 20 september. 

We praatten er in de studio over met:

- Erik van Doorn, bedrijfsleider DuraVermeer dat in Haarlem aan het Spaarne een 3D-geprinte 2.70 meter lange zitbank plaatste naast gerenoveerde twee bruggen over dat water

en

- Arvid Prigge, directeur van Centre4Moods in Teugen dat als vergaderbelevingsorganisatie volgend jaar een 3D geprinte vergaderfabriek wil realiseren

Vormvrij bouwen

De zitbank die DuraVermeer cadeau deed aan de gemeente Haarlem bij de voltooiing van de Buitenrustbruggen in de N205 over het Spaarne kwam op de locatie uit een 3D betonprinter van Cybe Construction. In de uitzending zat ook een reportage bij dat bedrijf in Oss. Seriematig 3D betonprinten kan in de fabriek. Printen op locatie doe je als je veel diversiteit wil in de openbare ruimte, legde Prigge uit. De vergaderfabriek (90 m2) die Centre4Moods volgend jaar bij het vliegveld van Teuge samen met De Slaapfabriek laat realiseren, zal dankzij een 3D-betonprinter en vormvrij bouwen qua uitstraling aansluiten bij de wereld van de luchtvaart, met ronde vormen die de wervelingen achter vliegtuigen simuleren.

3D-beton print revolutie

Cybe Construction krijgt nu vooral opdrachten uit het buitenland. Zo realiseerde het bedrijf een eerste project in Dubai, een stad met een grote bouwopgave. Nederland zit ook met een grote bouwopgave. Maar de behoudende bouwsector staat nog niet te trappelen voor 3D betonprinting, beaamde Van Doorn. Hij gaf aan dat zijn eigen bedrijf ook nog niet helemaal om is: “Vooral de jonge instroom van de TU en HTS staat ervoor open.” Ook allerlei kwaliteitsregels en normeringen staan een 3D-betonprint revolutie nog in de weg. Al zijn er ook Nederlandse gemeenten die toch een weg vinden om met 3D betonprinting aan de slag te gaan, zoals Teuge en Voorst in de Gelderse Cleantech-regio die het innovatieve project van Centre4Moods en De Slaapfabriek mede-ondersteunt. Maar op de vraag of de 3D-beton print revolutie voor morgen is, antwoordde Van Doorn voorzichtig: “Productontwikkeling en normering moeten nog naar elkaar toe groeien.

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers “Raffles City” in het Chinese Hangzhou

Luister hier naar de uitzending
 
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters