BNR Bouwmeesters: over openbare ruimte

Door Redactie Bouwmeesters , 28 september 2017

BNR Bouwmeesters: over openbare ruimte

Na de bouwgolf van zestig jaar geleden is een groot deel van de openbare ruimte in Nederland aan vervanging toe. Hoe maken we de openbare ruimte zo dat we ook in de toekomst ons land leefbaar houden? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 27 september, live vanaf de beursvloer van de Dag van de Openbare Ruimte.

We praatten er in de uitzending over met

-Theus van den Broek, senior adviseur beheer Antea Group

en

-Maarten Loeffen, directeur Stadswerk Nederland

Klus en kans

Minstens een derde van de openbare ruimte in gemeenten is ouder dan 40-50 jaar en nadert het moment van vervanging. Maar volgens Loeffen biedt deze grote klus ook de kans om de openbare ruimte zoals wegen, pleinen en rioleringstelsels en groenvoorzieningen aan te passen aan de klimaatverandering. Hij stelde vast dat de opgave die er voor het opknappen van de openbare ruimte ligt, goed aansluit bij het Deltaplan Ruimtelijke adaptie. In het kader van dat plan moeten alle gemeenten in Nederland voor 2020 een klimaatcheck uitvoeren om de gebouwde omgeving te testen op zwakke plekken die niet bestand zijn tegen extreme wateroverlast en langdurige hitte en droogte.

Meer kennis en kunde

Vervanging van de openbare ruimte moet, zo stelden de studiogasten vast, ook gebeuren in combinatie met maatregelen in het kader van de energietransitie en met nieuwe ontwikkelingen als ‘smart cities’, het ‘internet of things’ en sensoren die registreren hoe snel een bouwwerk slijt. Al deze nieuwe zaken vragen om specifieke deskundigheid bij gemeenten. Maar de studiogasten stelden juist vast dat de kennis en kunde bij gemeenten en ook bij ingenieursbureaus hard terugloopt bij gebrek aan voldoende goed opgeleide mensen. Ze benadrukten dat hiervoor meer aandacht moet komen.

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers “Splayed shipping containers” in het California

Luister hier naar de uitzending
 


WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters