BNR Bouwmeesters: slimme bouwlogistiek

Door Redactie Bouwmeesters , 05 oktober 2017

BNR Bouwmeesters: slimme bouwlogistiek

Met de op maandag 2 oktober beklonken Green Deal Bouwlogistiek willen bouwers, kennisinstellingen, opdrachtgevers en overheden zorgen dat de logistiek in de bouw slimmer wordt. Hiermee wordt de druk op het stadsverkeer verminderd en neemt de uitstoot van CO2 flink af. Nu is dertig procent van het vrachtverkeer in de stad bouw-gerelateerd. Dat kan en moet minder en slimmer. Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van 4 oktober.  

We praatten er in de studio over met:

-Kees Luijk, Senior Project Manager bij Croonwolter&dros
en
-Siem van Merriënboer, consultant logistiek bij TNO

Bouw efficiënter, schoner en goedkoper dankzij materiaalhub

Uitgebreid aan de orde kwam in de uitzending de BouwHub van VolkerWessels Bouwmaterieel aan de rand van Utrecht bij de A2, van waaruit het recent opgeleverde bouwproject De Trip in de Domstad zelf werd bevoorraad. TNO-onderzoek laat zien dat deze nieuwe vorm van bouwlogistiek zeer effectief is om efficiënter, schoner, goedkoper en met minder overlast te bouwen in een stedelijke omgeving.

Bus nam op terugweg bouwafval mee

De uitzending bevatte ook een reportage over de hub, waar dagproductie-pakketten werden samengesteld die met zuinige wagens naar de bouwlocatie werden vervoerd. ‘Runners’ zorgen ervoor dat alle pakketten op de bouwplaats op de juiste plek en verdieping kwamen. Zo kon er veel sneller gewerkt worden. Doordat er op de (krappe) bouwplaats veel minder bouwmaterialen en voertuigen waren, bleef er ook meer ruimte over om werkzaamheden uit te voeren. Dit kwam ook ten goede aan de veiligheid op de bouwplaats. Werknemers maakten ook gebruik van de BouwHub, ze parkeerden er en reisden vervolgens samen in een bus naar de bouwlocatie. Op de terugweg nam die busjes afval van de bouwplaats mee. Kort aan de orde kwam ook de aanvoer van bouwmaterialen over het water.

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers “Het Huis Lambert van Meerten” in Delft. Meer informatie vind je hier

Luister hier naar de uitzending
 


LOGISTIEK IN DE BOUW

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters