BNR Bouwmeesters: tiny houses

Door Redactie Bouwmeesters , 12 oktober 2017

BNR Bouwmeesters: tiny houses

Er verrijzen steeds meer ‘tiny houses’ in Nederland. Steeds meer mensen willen klein wonen en deze kleine huisjes zijn dan een optie. Deze trend lijkt steeds serieuzere vormen aan te nemen en kan helpen bij de huisvestingsproblemen van deze tijd. Of is het toch een hype. En zo niet, hoe zorgen we er dan voor dat dit van een hype naar een toegankelijke woonvorm voor iedereen wordt?

In de uitzending praatten we erover met

- Marjolein Jonker, oprichter van Tiny House Nederland
en
- Esther Geuting, directeur innovatie bij de Stec groep

Minder huis, meer tuin

Micro wonen is niet noodzakelijk het zelfde als wonen in een tiny house. Steeds meer mensen willen in de stad wonen. Gelet op de woonkosten doen ze daarbij een concessie voor wat betreft woonoppervlak en kiezen dus voor een klein appartement. Tiny housing is niet zozeer een stadse woonstijl en ook minder locatie-gedreven, legde Geuting uit. Je ziet die kleine huisjes ook of vooral buiten de stad, op het platteland. Vaak ook staan ze ergens tijdelijk, bijvoorbeeld op een bouwlocatie waar een gemeente nog niks me doet. “Minder huis, meer tuin”, omschreef Jonker haar eigen huisje van 20 m2 op een trailer op een lapje grond bij Alkmaar.

Trendbreuk

De uitzending bevat ook een reportage over de bouwexpo Tiny Housing onlangs in Almere. Woningcorporaties en beleggers moeten ook iets met kleiner wonen, merkte Geuting op naar aanleiding van dit verslag. Ze wees op de trendbreuk, waarbij de gemiddelde nieuwe woning kleiner wordt vergeleken bij de woningen die er tot en met voor kort sinds de Tweede Wereldoorlog bijkwamen. Als oorzaak noemde ze ook huishoudensverdunning, de groei van het aantal 1 en 2-perssonshuishoudens vooral in de noordvleugel van de Randstad.

Veel zelfbouwers

Dat het aantal tiny houses in Nederland zich nog beperkt tot slechts enkele tientallen, heeft volgens Jonker vooral te maken met het gebrek aan geschikte plekken en aan dat gemeenten nog worstelen met de vereiste regelgeving. Niettemin riep ze samen met Geuting gemeenten op zich meer open te stellen voor het fenomeen. Dit gelet op het toenemende aantal (groepen van) particuliere ondernemers die met plannen rondlopen voor het realiseren van tiny houses als nieuwe vorm van kleine gemeenschap (‘community’). Ook bouwbedrijven doen er volgens beiden goed aan met deze trend aan de slag te gaan, al merkten ze ook op dat er onder de tiny house-bewoners in spé veel zelfbouwers zijn.

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers:“The upside down house” in Polen. Meer informatie vind je hier.

Luister hier naar de uitzending
 


MARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters