BNR Bouwmeesters: geluiddicht bouwen

Door Redactie Bouwmeesters , 19 oktober 2017

BNR Bouwmeesters: geluiddicht bouwen

Het Amsterdam Dance Event is bezig en ook andere steden worden de laatste jaren overspoeld met house- en dancefeesten. Goed voor de club scene maar buurtbewoners van evenementengebouwen willen wel rustig kunnen slapen. Hoe bouw je zo’n gebouw zodat het geluid binnen op sterkte blijft maar buiten niet te horen is? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 18 oktober.

In de radio-uitzending sprak BNR hierover met:

- Maarten Hornikx, hoofddocent Building Acoustics aan de TU Eindhoven
en
- Lennard Duijvestijn, directeur van het GeluidBuro

Doos in doos-constructie
Er wordt steeds lichter gebouwd terwijl geluidsdemping juist een zware betonnen schil vergt rond een gebouw van waaruit dat geluid komt, schetsten beide studiogasten het probleem bij dit soort events. Een afdoende maar dure akoestische oplossing is nu een doos in doos-constructie. Daarbij rust de vloer van muziekruimte op zware veren en staat de ‘doos’ verder los van de omringende bouwconstructie.
3D akoestische metamaterialen
De oplossing voor geluidsdemping in de toekomst ligt in het gebruik van 3D geprinte akoestische metamaterialen tegen de binnenwand van eventruimtes, legde Hornikx uit. Deze oplossing komt te zijner tijd beschikbaar voor zowel grote ruimtes als voor woningen, ook op vensterglas voor het absorberen van geluid van de straat.

Strobalen in het Rijks
In afwachting van deze high tech oplossing kunnen strobalen een uitkomst bieden, meldde Hornikx. Op 24 maart 2014 lag het Rijksmuseum er vol mee voor het dempen van de geluidstrillingen die de helikopters veroorzaakten waarmee president Barack Obama bij zijn bezoek aan Amsterdam toen met zijn gezelschap op het Museumplein landde.

BNR Bouwexpo:
Deze week in de schijnwerpers: “Casa Orgánica” in Mexico. Meer informatie vind je op de website van Iconic Houses.
Luister hier naar de uitzending


VEILIGHEID IN DE OMGEVING VAN HET BOUWWERK DUURZAAMHEID DUURZAME BOUWPROCESSEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters