BNR Bouwmeesters: bouwen met glas

Door Redactie Bouwmeesters , 26 oktober 2017

BNR Bouwmeesters: bouwen met glas

We bouwen steeds meer met glas. Daarbij laat glas niet alleen licht door, het kan ook helpen met isoleren en energie opwekken. Welke innovaties zijn er in glasbouw en hoe verandert de rol van glas als bouwmateriaal? Dat was het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters op woensdag 25 oktober.

 In de radio-uitzending sprak BNR hierover met:

Smart windows en Inblindz ®

Glas ontwikkelt zich snel tot een belangrijke component voor isolatie en voor het opwekken en opslaan van zonne-energie, bleek uit het studiogesprek. Innovaties zijn ‘smart windows’ en ‘Inblindz’®. Smart windows kunnen - dankzij zonnecellen langs de randen - zonne-energie opwekken en ook opslaan, en zo bijvoorbeeld zelf zonnewering aansturen. Bij Inblindz ® gaat het om licht en warmte regulerende raambekleding tussen glaslagen in.

Speciaal dubbelglas voor monumenten

Een andere innovatie is speciaal dubbelglas voor monumentale panden (Monuglas). Standaard dubbelglas mag niet in deze panden worden aangebracht omdat het te dik is (en daardoor niet in sponningen past) en te zwaar. Het nieuwe speciale dubbelglas is veel dunner (7 millimeter) en lichter en daardoor wel geschikt voor deze oude panden.

Jumboruiten

De studiogasten wezen ook op de trend naar steeds grotere glasoppervlakken. Gemiddeld meet een ruit nu ruim 1 m2, tegen 0,85 m2 nog niet eens zo lang geleden. En er zijn nu ook al ‘jumboruiten’ van 10 m2. “Glas wordt een steeds belangrijker onderdeel van de buitenschil van gebouwen”, aldus Van Lindt. En doordat er wordt gewerkt met laminaat, gelaagd glas, wordt dat glas ook stijver en sterker. Daardoor neemt de brandwerendheid ervan toe en is het ook meer geschikt voor bijvoorbeeld balustrades met hoge veiligheidseisen.

BNR Bouwexpo

Deze week in de schijnwerpers: “(W)ego”, onderdeel van de Dutch Design Week (DDW) op de Markt in Eindhoven. Meer informatie vindt u op de website van MVDR architecten.

Luister hier naar de uitzending.


DUURZAAMHEID DUURZAAM INKOPEN DUURZAME BOUWPROCESSEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters