Terugblik bijeenkomst Techniek Tastbaar Meppel

Door Redactie, 03 november 2017

Terugblik bijeenkomst Techniek Tastbaar Meppel

Voor de derde keer op rij heeft de Technetkring Meppel/Steenwijk Techniek Tastbaar georganiseerd. Er waren weer zo’n 30 !! ondernemers bereid gevonden om hun tijd en energie te geven aan de jonge doelgroep, leerlingen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Het gaat bij Techniek Tastbaar vooral om de ervaring, het doen van technische handelingen en het zien van de grote variatie waarvoor je techniek nodig hebt. Dit beeld bij de jeugd moeten we samen invullen met een beeld als creatief, innoverend, heel divers en goede toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt. Met andere woorden: als leerlingen niet in aanraking komen met techniek dan is de kans vele malen kleiner dat ze deze richting inslaan dan dat we ze wel positief iets laten beleven.

Henk de Boer van E. de Boer & Zn. Aannemersbedrijf bv vond het een hele mooie gelegenheid om de jeugd zo te kunnen ontvangen. Er zijn maar liefst bijna 300 vogelhuisjes in elkaar gezet. De leerlingen konden boren, schroeven, een zinken dakje bevestigen en tot slot kon er ook geschilderd worden. Henk vertelde dat hij van ouders via Facebook bedankjes kreeg, zo positief werd er op gereageerd.

Marcel Kiekebos van Kiekebos & Bakker Klimaattechniek VOF, al deelnemer sinds de eerste keer, was wederom zeer enthousiast. Er is 50 meter koelleiding doorgegaan waarvan leerlingen de beginletter van hun naam konden buigen en daaraan solderen. Ook heel leuk was de aanwezigheid van Merel Blaauw, stagiaire van Stad en Esch vanuit de PIE opleiding. Goed voor de bezoekende meisjes om te zien dat ook zij deze richting kunnen kiezen.

Tot slot vertelt Annelie van Dalfsen van HIAB dat ook zij het wederom een heel geslaagd event vond. Leuk om te zien hoe alle ondernemers hun best doen in het verzinnen van activiteiten waardoor de leerlingen echt geraakt worden door en voor de techniek. Hun Moffett heftruck heeft weer overuren gemaakt. Hoe gaaf is het om op deze heftruck te kunnen zitten en de vorken te bedienen om een bal door een korf te gooien.

Overall lag de organisatie bij projectleider John van Mierlo van Thecla Bodewes Shipyards. Samen met de ondernemers en de docenten van school is het weer gelukt om 1500 bezoekers binnen te krijgen, ouders en leerlingen.

Buiten het feit dat leerlingen bij Techniek Tastbaar worden ge├»nspireerd, is dit ook een mooie gelegenheid om ondernemers en docenten meer met elkaar in contact te brengen. Deze relaties zijn weer van belang op het moment dat er stages ingevuld moeten worden maar ook als er andere interventies kunnen plaatsvinden om leerlingen echt te betrekken bij de technische bedrijvigheid in hun eigen regio. Kortom alle partijen die leerlingen helpen in het keuzeproces voor een vervolgopleiding zijn aan boord en niet minder belangrijk, het is gewoon een prachtig technisch “doe spektakel”.

De volgende editie van Techniek Tastbaar worden in Friesland georganiseerd, op 3 november in Drachten en op 24 november in Leeuwarden. In maart 2018 volgt Sneek. Voor de regio Meppel/Steenwijk gaan we een vervolg inplannen voor de 4e editie in oktober 2018!!


ONDERWIJS EN OPLEIDING

Contactpersoon bij dit bericht

Sander Wubbolts

Regiomanager Regio Noord