BNR Bouwmeesters: breedplaatvloeren

Door Redactie Bouwmeesters , 09 november 2017

Na het instorten van een parkeergarage op Airport Eindhoven in mei, is er veel bezorgdheid en onduidelijkheid over de veiligheid van gebouwen met dezelfde breedplaatvloer-constructie. Door heel Nederland worden alle gebouwen met ook breedplaatvloeren nu gecontroleerd op instortingsgevaar. BNR Bouwmeesters van 8 november zette de feiten op een rijtje. 

Te gast in de studio waren:

- Bob Gieskens, directeur van de beroepsbranchevereniging VNconstructeurs
en
- Jan Meester van Adviesbureau Hageman

100 tot 150

Bij 100 tot 150 gebouwen waarin breedplaatvloeren zijn toegepast, is mogelijk dieper onderzoek nodig, lichtte Gieskens toe op basis van een inventarisatie onder de leden van de constructeursvereniging. Ruim twintig gebouwen zijn al onderzocht. Exacte aantallen noemen is volgens Gieskens moeilijk, omdat de gebouweigenaren gaan over het naar buiten brengen van onderzoeksresultaten. Hageman was betrokken bij het vaststellen van de mogelijke oorzaken van het instorten van de Eindhovense parkeergarage. Meester lichtte die factoren nader toe in de uitzending.

Onterecht

Ook in de uitzending te horen was Rob Plug, eigenaar van Bubbledeck, het bedrijf dat het prefabrikaat van de vloer voor de Eindhovense garage leverde en dat als schuldige wordt aangewezen voor het instorten. Plug legde uit waarom dat die beschuldiging onterecht is. Volgens hem zijn er fouten gemaakt in het bouwproces waar zijn bedrijf niet de hand in had. Hij drong erop aan dat de echte oorzaak zo snel mogelijk boven water komt: “Het rapport van Hageman geeft daar geen uitsluitsel over.”

Complex

Volgens Meester is Hageman in het rapport ’vrij duidelijk’ over wat de oorzaak was, maar wel in ’voorzichtige ingenieurstaal’. De schuldige aanwijzen is niet aan het adviesbureau, stelde hij, maar is een juridische aangelegenheid. Iets zeggen over de aansprakelijkheid gaat volgens Gieskens ook nog niet, “zeker niet in algemene zin”. Hij benadrukte ook dat Hageman en ook VNconstructeurs geen schuldigen aanwijzen, “daar zijn anderen voor”. Ook wees hij erop dat het onderzoek naar de aansprakelijkheid in Eindhoven nog loopt. Gieskens gaf Plug gelijk waar die stelt dat het een hele complexe zaak is, ook omdat er veel partijen zijn betrokken bij het totaalontwerp van de vloeren.

Stappenplan

Beide studiogasten gaven ook uitleg over het stappenplan dat Hageman op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgesteld voor het onderzoek van andere gebouwen met breedplaatvloeren. De eerste vijf stappen betreffen een dossieronderzoek dat voor alle gebouwen gelijk is. Verwacht wordt dat daarbij voor de meeste gebouwen zal blijken dat de constructie geen urgente risico's met zich meebrengt. De resterende gebouwen moeten wel stuk voor stuk verder worden onderzocht. Hoelang het hele onderzoek nog gaat duren, durfden beide sprekers niet te voorspellen.

Luister hier naar de uitzending
 
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters