Studenten Haagse Hogeschool willen een Autoquarium

Door F.W. (Frank) Slooten , 09 november 2017

Studenten Haagse Hogeschool willen een Autoquarium

Ieder jaar organiseert Bouwend Nederland in samenwerking met de Haagse Hogeschool en Rijkswaterstaat de minor cost engineering. In de eindcasus van deze minor kregen studenten bouwkunde en civiele techniek de vraag of de A13/A16 door de gebiedsontwikkeling zonder extra kosten barrièreloos aangelegd kon worden. Een van de meest opvallende oplossingen was het Autoquarium, waar een geluidwal werd gecombineerd met een duurzame glazen overkapping. Op 7 november presenteerden alle studenten hun bevindingen aan de bouwers die hen er tien weken lang college over hebben gegeven.

In vijf verschillende ontwerpen is berekend hoe er vanuit de ontwikkeling van woningen en bedrijven een barrièreloze A13/A16 gerealiseerd kan worden. Door ecoducten, een verhoogd aangelegde weg of het Autoquarium werd de barrière door de studenten verminderd. De aanleg van woningen en kantoorpanden werden gebruikt om het geheel te financieren. Alle ontwerpen maakten de aangepaste aanleg van de A13/A16 kostenneutraal.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Met de eindcasus werd de 2017 editie van de minor cost enginering afgesloten. De minor wordt verzorgt door bedrijven in de bouw en civiele techniek en is ontstaan uit een samenwerking tussen Bouwend Nederland en de Haagse Hogeschool. Al jaren leidt deze samenwerking tussen het onderwijs, uitvoerende bouwbedrijven en opdrachtgevers tot nog beter opgeleide vakmensen.


ONDERWIJS EN OPLEIDING BEROEPSONDERWIJS EN HOGER ONDERWIJS

Over de auteur

F.W. (Frank) Slooten

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt