BNR Bouwmeesters: materialen met energie

Door Redactie Bouwmeesters , 16 november 2017

BNR Bouwmeesters: materialen met energie

Om in de toekomst genoeg groene energie op te wekken zullen we de oppervlaktes van onze gebouwen zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken. Met welke gewone bouwmaterialen kunnen we energie opwekken? Over die vraag ging BNR Bouwmeesters van woensdag 15 november. 

We praatten er in de studio over met:

- Maarten de Haas, hoofd Business Development bij cleantech-startup Physee
en
- Jannes van der Slooten, projectcoördinator bij zonneceldakpan-fabrikant Zep

Raam en dakpan wekken ook stroom op

Een raam en een dakpan zijn meer dan alleen maar een raam en een dakpan, want ze kunnen ook stroom opwekken, luidde de boodschap van De Haas en van Van der Slooten. Physee maakt sinds 2013 ‘power windows’, waarbij er bij dubbel- en triple-glas tussen de glaslagen zonnecellen zijn verwerkt in de afstandhouders. En op iedere keramische dakpan die Zep sinds 2015 produceert zit een klein zonnepaneeltje.

Tien procent energiebesparing

Het stroom opwekkende glas van Physee is vooral bedoeld voor grote oppervlakken, zoals kantoorgebouwen en woontorens. Daar wekt dat glas dan voldoende energie op voor het bedienen van zonwering, ventilatiesystemen en systemen voor gebouwbeheer. Energiebesparing per jaar: gemiddeld tien procent. Waardoor de meerkosten van 120 tot 150 euro per m2 volgens De Haas binnen tien jaar zijn terugverdiend. De Haas ziet er een groeimarkt voor in binnensteden met steeds meer hoogbouw. Bijvoorbeeld het appartementencomplex Bold in Amsterdam-Noord koos er al voor, met 1850 m2 stroom opwekkend glas.

Zonneceldakpan-dak

De zonneceldakpan levert per m2 weliswaar een derde minder energie dan een gewoon zonnepaneel, maar kan flexibel rond dakkapellen en schoorstenen worden gelegd en speelt dan – legde Van der Slooten uit – per saldo quitte met de grotere broers. Een dak met zonneceldakpannen is iets duurder dan met gewone zonnepanelen, maar daar staat volgens Van der Slooten tegenover dat een zonneceldakpan-dak beter oogt. Het Amerikaanse bedrijf Tesla stortte zich ook op de zonneceldakpan, maar Van der Slooten gaf aan dat zeker zolang Tesla niet in Nederland levert dat alleen maar goede reclame is voor zijn bedrijf.

Op maat en met kleur

De uitzending bevatte ook een reportage over het bedrijf Kameleon Solar dat zonnepanelen op maat, semi-flexibel en met opties voor kleur en uitvoering levert.

Luister hier naar de uitzending
 


DUURZAAMHEIDSINSTRUMENTEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters