COLUMN / In de prijzen

Door Paul Laudy , 22 november 2017

COLUMN / In de prijzen

Afgelopen week kregen twee Leidse bouwwerken de Betonprijs. De ondergrondse parkeergarage Lammermarkt en de Catharinabrug vielen beide in de prijzen. Op deze prijzen ben ik natuurlijk erg trots. Zowel de garage (het achtste gebouwde wereldwonder) als de sierlijke brug zijn technische hoogstandjes en een aanwinst voor onze stad. Behalve dat de bouwsels een prijs verdienen, laten de prijzen ook zien dat Leiden er toe doet.

Neem de Catharinabrug. Deze superdunne betonnen brug verbindt onze ene grote winkelstraat - de Haarlemmerstraat - met de andere, de Breestraat. Daar tussenin ligt de Aalmarkt, een nieuwe winkelgebied dat nu een paar maanden klaar is en al helemaal zijn plek heeft verworven in het Leidse winkelrondje. De brug is een toevoeging die behalve een overbrugging, ook symbool staat voor de vernieuwing waar we als stad mee bezig zijn.

En onze binnenstad is nog niet klaar. Vorige week is de vergunning gegeven voor een ontwikkeling van een winkelpand van ruim 3100m2. Dat is fijn. Grote oppervlaktes zijn gewenst, maar in een monumentale stad als Leiden lastig te vinden. Met de bouw van deze winkel voor een grote internationale retailer, in historische stijl, krijgen we een grote winkel met historische uitstraling. Het nieuwe gebouw wordt namelijk in de stijl van de binnenstad gebouwd. Zo voegen we toe zonder aan sfeer in te leveren.

Met de feestdagen in het vooruitzicht, krijgt de stad nog meer gezelligheid. De feestverlichting hangt, de Haarlemmerstraat heeft na een grondige herinrichting weer historische straatverlichting en over een paar weken krijgen we ook weer een ijsbaan op de gracht voor het stadhuis. En elk jaar wordt onze kerstmarkt - de enige drijvende kerstmarkt van Europa - gezelliger en groter. Vorig jaar sleepten we de prijs Beste Kerstmarkt van Europa in de wacht. Ook op dat gebied laat Leiden dus zien er toe te doen.

Als wethouder ben ik trots op onze sleutelstad, op wat we met zijn allen in Leiden bereiken. Ik nodig u dan ook van harte uit om een bezoek te brengen aan Leiden en met eigen ogen te zien dat Leiden kansen biedt en er toe doet.
Over de auteur

Paul Laudy

Wethouder Bouw en Openbare Ruimte Leiden