Meelopen in de bouw en infra

Door Astrid van Mill , 27 november 2017

Meelopen in de bouw en infra

In Friesland kunnen scholieren van de middelbare school of studenten van een bouwopleiding een dag meelopen bij een bouw- of infrabedrijf in de buurt. Met dit ‘kijkje in de keuken’ kunnen jongeren kennis maken met de bouw en mogelijk eerder kiezen voor een bouwopleiding of een juiste richting binnen hun opleiding bepalen. De meeloopdag kan worden afgestemd naar de wensen van de jongere.

Onlangs ging Merel van Burgsteden, student HBO Bouwkunde, een dag op stap met uitvoerder Jeroen van Friso Bouwgroep bij project Meerstad. Merel twijfelde namelijk welke richting ze op wilde binnen de bouw. Merel: "Ik begon om kwart voor zeven. Eerst ging ik in overleg met Jeroen. Ondertussen kwamen er steeds meer bouwvakkers op de bouwplaats. Ik heb me aan iedereen voorgesteld en zij vertelden mij wat voor werk ze deden. Om acht uur was er een bouwvergadering met de uitvoerder, de hoofduitvoerder, de werkvoorbereider en de installateurs. Ik vond het erg interessant om hierbij te zijn. Na de vergadering zijn we met de hoofduitvoerder en de werkvoorbereider de bouwplaats opgegaan en hebben we gekeken hoe de bouw ervoor stond en of alles volgens plan verliep. Op de bouwplaats werden zeventien woningen gebouwd waarvan vier aardbevingsbestendig. Jeroen liet zien hoe deze aardbevingsbestendige woningen werden gebouwd. Daarnaast zijn we nog bij de metselaars, stukadoors en installateurs langs geweest om te kijken naar hun werkzaamheden. De dag vloog echt voorbij. Het was al heel snel vier uur. Tijd om naar huis te gaan. Wanneer de woningen in februari worden opgeleverd, kom ik weer een dag meelopen met Jeroen."

Meeloopdag

De Meeloopdag wordt georganiseerd door ‘Bouwen aan de Bouw’, een project van een groep Friese bouw- en infrabedrijven van de afdeling Friesland. Doel van dit project is om het imago van de bouw te versterken, de instroom in de bouw en bouwopleidingen evenals de doorstroom naar hogere bouwopleidingen te stimuleren en het voortijdig uitvallen binnen de bouwopleidingen te beperken.

Maak het mee!

Onder de slogan ‘Maak het mee!’ worden door Bouwen aan de Bouw diverse activiteiten georganiseerd om jong en oud te enthousiasmeren voor de bouw en infra. Naast meeloopdagen organiseren zij ook speeddates met professionals en bedrijfsbezoeken. Klik hier voor meer informatie over Bouwen aan de Bouw Meeloopdagen in Friesland.

Je gaat het maken

Dit initiatief sluit aan bij de campagne 'Je gaat het maken' van Bouwend Nederland. Met deze campagne willen wij vooral jongeren, zij-instromers en andere geĂ¯nteresseerden informeren, enthousiasmeren en motiveren om voor een opleiding en baan in de bouw en infra te kiezen.


Klik hier voor meer informatie over de campagne 'Je gaat het maken' en volg ons op YouTube, Instagram en Facebook.


ARBEIDSMARKT ONDERWIJS EN OPLEIDING

Over de auteur

J.E. (Astrid) van Mill

Communicatiemedewerker