Wegwijs in het oerwoud dat duurzaamheid heet

Door Paul Schumacher , 29 november 2017

Wegwijs in het oerwoud dat duurzaamheid heet

De eerste zoektocht van woningeigenaren Remco Schelvis en Lotte Beugeling naar mogelijkheden om in duurzaamheidsmaatregelen te investeren, leverde meer vragen dan antwoorden op. Dat veranderde toen zij de Duurzame Aanbieder inschakelde.

Met het oog op de toekomst van hun drie kinderen, vanwege de alleen maar stijgende energielasten en omdat de boel toch al grondig onderhanden moest worden genomen. Die combinatie van factoren maakte dat Remco Schelvis en Lotte Beugeling het plan opvatten om hun pas aangekochte woning ingrijpend te verduurzamen.

“We zijn als eerste op internet gaan kijken wat er allemaal mogelijk is”, aldus Schelvis. “Dan stuit je al gauw op heel veel producten en heel veel aanbieders. Maar eigenlijk had niemand echt een goed antwoord op onze vraag. Sterker nog: wat we zagen riep meer vragen op dan we aan antwoorden kregen.” Via via kwam het stel in contact met Duurzame Aanbieder Frans Zegwaart. “Hij heeft ons de weg gewezen in het oerwoud aan mogelijkheden. Dat was in april van dit jaar. Vervolgens zijn we in een week of zes tijd tot een concreet plan gekomen.”

Mede onder druk van een aanstaande geboorte is vervolgens in de zomer keihard gewerkt om de woning gereed te krijgen. “Waarbij we als eerste de isolatie hebben aangepakt en nieuwe kozijnen hebben laten plaatsen, om vervolgens de installaties te vernieuwen.”

De investering die ermee was gemoeid is fors en zal waarschijnlijk niet worden terugverdiend. Schelvis: “Maar voor ons was duidelijk: als we het nu niet doen, doen we het nooit meer. En dan blijft het in de toekomst wel continu door ons hoofd spoken: hadden we nu maar dit, hadden we nu maar dat.”
Inmiddels is alweer de volgende fase aangebroken. “We streven ernaar om stapsgewijs toe te werken naar nul op de meter. Het voordeel is dat we nu eerst kunnen meten wat de energieprestatie van het huis is met deze installatie. Op basis van het werkelijke gebruik kunnen we vervolgens precies bepalen hoeveel zonnepanelen we nog moeten plaatsen om energieneutraal te worden. Het einde is dus nog niet in zicht.”


DUURZAAMHEID WONINGMARKT

Over de auteur

P.J.M. (Paul) Schumacher

Plaatsvervangend directeur Beleid & Vereniging