“Jongens doorlopen, als ondernemer moet je altijd voorop lopen!”

Door Y.B.E.N. (Yuri) Dzon , 29 november 2017

“Jongens doorlopen, als ondernemer moet je altijd voorop lopen!”

Eén van de markante uitspraken van Hennie van der Most, tijdens de rondleiding op het Van der Most bedrijventerrein in Schuinesloot. Bijna 60 jonge ondernemers zijn naar Overijssel afgereisd om het levensverhaal van Hennie van der Most te horen en een aantal van zijn bedrijven te bezoeken. Zij kijken terug op een interessante kennismaking met een ondernemer in hart en nieren. Volgens hem is ondernemen groeien,” zorg dat je als tweede generatie niet de oppasondernemer wordt, die het bedrijf overneemt en vervolgens op de zaak past. Volg je eigen ideeën en bouw de onderneming uit. En onthoud: “Geld is geen doel op zich, slechts een middel om te ondernemen”

Na drie jaar LTS verliet van der Most de school en begon een handel in oud ijzer. In zijn schuur, bij zijn woning , bouwde hij een zwembad met barretje. Dit werd een groot succes, de hele buurt kwam hier tegen betaling van een paar guldens zwemmen. Hier was de gemeente Hardenberg niet blij mee en zij verboden hem om het zwembad voor publiek open te stellen. Dit was in 1979, tijdens de echte crisis. De textielfabriek (weverij) in Slagharen gaat failliet. Voor het opkopen van de oude machines, gaat van der Most kijken in de fabriekshal. Uiteindelijk koopt hij de oude fabriekshal met inboedel op. In de fabriekshal maakt hij een zwembad, sauna en tennisbanen. Het begin van de Bonte Wever en tevens de introductie van het All-Inn concept in Nederland.

Deze handelswijze is succesvol. Na de Bonte Wever volgt Preston Palace, ontstaan uit één van de twee opgekochte oude ziekenhuizen, die omgebouwd worden tot hotel. De andere locatie weet hij vervolgens ten gelden te maken door het verblijf van Amerikaanse soldaten. Hierna volgen o.a. nog de Speelstad Oranje, “tja de NS moest nog van 250 oude wagons af, kon ik daar mooi van die Pipowagens van maken, net in de tijd dat Pipo zo populair op tv was.” En het ombouwen van de kerncentrale in Kalkar “had ik toch bij de complete inventaris aan het oosten verkocht”. Uit alle verhalen blijkt z’n neus voor het zien van kansen en het probleem van een ander omdraaien in een kans voor je onderneming.

Van der Most heeft zelf geen diploma’s en raadt de jonge ondernemers dan ook aan om personeel de ruimte te geven. Kijk niet naar papieren, maar naar capaciteiten. Waarna nog een markante uitspraak volgt:

“Van Handjes kan je Praatjes maken, maar van Praatjes kan je nooit handjes maken."


Hennie sluit zijn verhaal af met een oproep: “Jongens laat je horen! in de lokale politiek In Den Haag, dat maakt niet uit! Een verhaal van een ondernemer recht uit het hart werkt het beste om zaken voor elkaar te krijgen."


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Y.B.E.N. (Yuri) Dzon

Contactpersoon bij dit bericht

Yvonne Hiddink

Bedrijfsadviseur Sociale Zaken Regio Randstad Zuid