BNR Bouwmeesters: Digitalisering bouw

Door Redactie Bouwmeesters , 14 december 2017

BNR Bouwmeesters: Digitalisering bouw

Een nieuw BIM centrum van VolkerWessels moet gaan helpen het hele bedrijf bekend te maken met de digitale mogelijkheden in de bouw. De grote bouwbedrijven zijn druk bezig met de digitalisering. Wanneer zullen de kleinere bouwbedrijven volgen? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 13 december. 

Studiogasten in de uitzending waren:

- René de Groot, bij VolkerWessels programmamanager BIM (Bouw Informatie Model of Bouw Informatie Managementsysteem)
en
- Arjan Walinga, beleidsmedewerker BIM bij Bouwend Nederland

Grootste video LED-wal van Europa

In het nieuwe BIM-centrum, legde De Groot uit, dient ‘de grootste video LED-wal van Europa’ om bouwprofessionals van VolkerWessels zelf maar ook van ketenpartners voor te bereiden op de digitaliseringsslag die in de bouw aan de gang is. Met sleutelwoorden als communiceren en (op afstand) samenwerken, en met als doel efficiënter werken, een (veel) korter ontwerpproces en bouwen zonder faalkosten.

Van directie tot uitvoerder

Meerdere grote bouwbedrijven ‘bimmen’ al, al ligt daarbij volgens Walinga het accent nog teveel op de techniek. Het mooie van het BIM-centrum van VolkerWessels vindt hij dat dit allereerst dient om mensen, van directie tot en met uitvoerder, te enthousiasmeren voor de verdere vraaggestuurde digitalisering van de sector.

Nog veel vragen

Kleinere en middelgrote bouwbedrijven die inzetten op zowel ontwerpen en ontwikkelen als op bouwen en beheer, kunnen ook niet onder BIM uit, benadrukte Walinga. Dat nog maar twintig procent van die bedrijven met BIM aan de slag is, schrijft hij toe aan dat veel aannemers nog met vragen zitten. Zoals ‘waar moet ik beginnen’, ‘waarin moet ik investeren’, en ‘waarom zou ik overgaan op BIM als mijn netwerk er niet mee werkt?’

Capaciteitscrisis

De Groot legde uit dat de ‘capaciteitscrisis’ in de bouw ook dwingt tot overstappen op BIM: “Niet meer en harder werken maar slimmer.” En Walinga gaf aan dat jonge goed opgeleide werknemers kunnen strikken voor kleinere bouwbedrijven ook een reden moet zijn om de overstap te maken: “BIM is uitdagend”. Hij wees er op dat HBO’s voor bouwopleidingen ook al goed onderweg zin met BIM. Aan het woord kwam ook Michel Mulders, partner van accountants- en adviesbureau PwC. Hij gaf aan dat de bouw met de invoering van gedigitaliseerd werken redelijk in de pas loopt met andere sectoren.

Luister hier naar de uitzending
 


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters