Metselaars verdienen straks meer dan hbo’ers

Door Redactie, 11 december 2017

Metselaars verdienen straks meer dan hbo’ers

Hoe breng je de gemiddelde leeftijd in de bouwkeet van vijftig jaar omlaag en zorg je voor de instroom van jong en enthousiast personeel? De afdeling Duinstreek van Jong Bouwend Nederland koos in het jubileumjaar voor het rondleiden van vmbo’ers. Bestuurslid Peter Hommes is hoopvol gestemd. ‘‘Ik heb vandaag weer een paar potentiële bouwvakkers in de groep gespot.‘‘

Voor Hommes, projectleider bij bouwbedrijf Tervoort Egmond, zelf was het eenvoudig. Hij wist al op z’n zesde jaar dat hij timmerman wilde worden. Hij kreeg die voorliefde met de paplepel ingegoten: zijn vader en zijn oom werkten in de bouw. Maar hij begrijpt dat het voor veel kinderen een onbekende wereld is. Ze komen maar zelden met de bouw in aanraking. Een carrière in die sector wordt door veel ouders ontraden. Met dank aan de crisis, die het imago geen goed heeft gedaan.

‘‘Toch hebben wij jullie veel te bieden’’, houdt Hommes zijn gemiddeld 14 jaar oude toehoorders voor bij hun bezoek aan de bouwplaatsen Oosterzand en Zuiderloo in Heiloo. Aan het Petrus Canisius College in Alkmaar volgen zij de opleiding BWI (bouwen, wonen, interieur), maar ze zijn maar matig geïnteresseerd. De helft hoort de lofzang op ambachtelijke beroepen als metselaar, timmerman en tegelzetter plichtmatig aan. De andere helft toont wat meer belangstelling. Vooral als het loon ter sprake komt. ‘‘Een vakman verdient straks meer dan een hbo’er’’, voorspelt Hommes.

De bouw is een moderne bedrijfstak 

Saai is het werk ook niet – de rondleider maakt duidelijk dat de bouw een moderne bedrijfstak is waar computers een steeds grotere rol spelen. Niet iedere werknemer staat in de kou op een steiger. Doordat veel elementen worden voorgevormd in de fabriek, worden tekenaars bijvoorbeeld steeds belangrijker.

Robert Bloemraad, directeur bij Espeq, het regionale opleidingscentrum voor jongeren in de bouw, vindt het moedig dat Jong Bouwend Nederland het initiatief voor deze excursie heeft genomen. In heel Noord-Holland Noord, zegt Bloemraad, heerst nu al een tekort aan geschoold bouwpersoneel van 1500 man. Hij is bang voor een tweede crisis in de bouw – een personeelscrisis. ‘‘Er liggen nu al werken te wachten omdat er geen mensen zijn om ze uit te voeren. Ik kan verzekeren dat wie nu in de bouw stapt, de komende tien, vijftien jaar gegarandeerd werk heeft.’’

Op het vmbo verliest de studierichting bouw meer en meer terrein


Speciaal voor het vervoer van groepen jongeren heeft Eepeq een bus aangeschaft, opschrift: ‘‘Bouw aan je eigen toekomst’’. In dit deel van het land is de belangstelling voor een vakopleiding, vergeleken bij elders, nog behoorlijk. De klassen zijn redelijk gevuld. Toch verliest op het vmbo de studierichting bouw meer en meer terrein. ‘‘In 2002 had ik elf scholen met een bouwafdeling, nu nog vier’’, zegt Bloemraad.

Bron: Cobouw.nl