Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nlsc een gemeenschappelijke taal voor data uitwisseling

NLSC++: een gemeenschappelijke taal voor data-uitwisseling

Dinsdag 2 juli 2024

Woensdag 26 juni 2024 vond een webinar plaats over data-uitwisseling via NLCS++ en DSP georganiseerd door onder andere Frank Ter Huurne en Dik Top (Alliander). NLCS staat voor de Nederlandse CAD Standaard, waarbij de ++ slaat op de toevoeging van attribuutinformatie aan gasleidingen en elektrakabels. DSP staat voor Digitaal Samenwerkingsplatform, waarop data uitgewisseld kan worden.

In dit webinar ging o.a. Dik Top dieper in op hun visie en hoe dit eruit gaat zien. Een voorbeeld waar NLCS++ gebruikt voor kan worden, is het digitaal inmeten van de open sleuf. Digitaal inmeten in de sleuf bestaat natuurlijk al langer. Deze aanpak is een verrijking hierop. Het doel is dat de methode door elke voorman makkelijk gebruikt kan worden. Daarbij streven ze ernaar dat de data zo volledig is dat de assetmanagement systemen van de Netbeheerders dit met minimale bewerking inleest. Daarmee zijn de leidingdata snel actueel en accuraat, wat onder andere bijdraagt aan het verminderen van schade bij vervolg-graafwerkzaamheden.

Wat waren de belangrijkste boodschappen uit de webinar?

  • Door de komst van NLCS++ gaan we in de sector dezelfde taal praten. Het informatiemodel voor de drie netbeheerders kan hierdoor identiek worden ingericht. Op hoofdlijnen staat dit en is dit afgestemd tussen Stedin, Liander en Enexis. Een aantal van onze aannemers, Heijmans, Siers, A. Hak en Van Gelder, zijn betrokken bij een pilot.
  • De toekomst van registratie van attribuutinformatie verloopt mogelijk via keuzelijsten/barcodes of QR-codes naar objectherkenning vanuit foto- en filmmateriaal.
  • Dit wordt gedaan door de man of vrouw die al buiten is en die het werk in de sleuf heeft gelegd. Diegene meet direct in, waarna de sleuf dichtgaat. Dit bevordert de veiligheid. Door directe validatie komt in 'één keer' goed binnen handbereik. Ze worden registreur géén administrateur.
  • De implementatie/livegang van deze tools staan geplot voor Q1 en Q2 in 2025.

Mocht je hierover meer willen weten en/of wil je dit webinar terugkijken?

  • 13 september 2024: een sessie voor software developers en aannemers die werken met registratie aan de sleuf.
  • 7 oktober 2024: een sessie voor NLCS++ eindgebruikers en developers.
  • Webinar terugkijken: Webinar Data-uitwisseling via NLCS++ en DSP

Of neem contact op met Nikki Nicolai (adviseur markt & overheid, vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer).

Nikki Nicolai
Adviseur markt en overheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).

Donderdag 13 juni 2024
Onderwijsdag van de Bouw steeds grootser

Vrijdag 7 juni was het weer de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. De vakgroep was deze dag te gast bij Alsema bv en Van Gelder groep.