Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Verzuim en vakantie hoe zit het eigenlijk

Verzuim en vakantie, hoe zit het eigenlijk?

Vrijdag 5 juli 2024

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om de batterij weer op te laden. Maar wat als je werknemer zich ziekmeldt vanaf zijn vakantieadres? En hoe zit het als je werknemer die ziek is (misschien al lange tijd) op vakantie wil? Mag dat? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft uitleg.

Je werknemer wordt ziek op vakantie

Wordt jouw werknemer ziek tijdens zijn vakantie en is hij daardoor niet meer in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan mist de vakantie zijn belangrijke functie van herstel. In dat geval kunnen, in overleg tussen werkgever en werknemer, vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. Jouw werknemer kan de vakantiedagen dus later opnieuw opnemen. Je werknemer moet zich dan wel houden aan het verzuimprotocol en zich op tijd ziekmelden vanaf zijn vakantieadres.

 

Met een verzuimprotocol schep je duidelijkheid en voorkom je problemen. Zorg er wel voor dat je deze regels bekendmaakt bij alle werknemers, anders kun je je er niet op beroepen. Deze regels kan je bijvoorbeeld opnemen:

  • Een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, moet dat zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 24 uur melden bij de werkgever.

  • Je werknemer moet een adres en/of telefoonnummer doorgeven waarop je hem kunt bereiken.

  • In zijn vakantieplaats moet de werknemer zich onder behandeling van een arts stellen en hiervan bewijzen bewaren. Denk aan documentatie over de diagnose, het advies dat hij heeft gekregen en de verwachte ziekteduur.

  • Als zijn vakantie voorbij is, maar je werknemer op medische gronden nog niet kan terugkeren naar Nederland, dan zorgt hij ervoor dat hij bewijzen heeft van het feit dat hij niet kan reizen.

  • Je werknemer neemt zo snel mogelijk contact met je op als hij weer in Nederland is, zodat je hem kunt laten oproepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt de gezondheidstoestand van jouw werknemer opnieuw. Ook brengt hij in kaart of dat iets betekent voor zijn werkzaamheden.

Let op! Heeft jouw bedrijf een Ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging? Dan moet je deze betrekken bij het opstellen van de verzuimregels.

Je zieke werknemer wil op vakantie

Als jouw zieke werknemer op vakantie wil en je twijfelt of dat de re-integratie belemmert, dan kun je de bedrijfsarts om advies vragen. Hij kan op medische gronden beoordelen of een vakantie schadelijk is voor het herstel. Vervolgens beslis je, mede op basis van dit advies, of jouw werknemer op vakantie kan en/of mag. Als er geen medische belemmeringen zijn en ook geen zwaarwegend bedrijfsbelang, dan kun je de vakantie niet weigeren.

 

Wil je nog meer weten over vakantie en verzuim? Bijvoorbeeld hoe het zit met de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Kijk dan hier.

 

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 5 juli 2024
Zo blijft jouw bedrijf óók tijdens de vakantieperiode goed bereikbaar

Tijdens de vakantie staat ontspanning en rust vaak bovenaan de lijst, maar dat betekent niet meteen dat de wereld stil staat. Terwijl je medewerkers genieten van hun welverdiende vakantie, is het belangrijk dat je als bedrijf bereikbaar bent én blijft voor klanten en leveranciers. In deze blog vertellen we hoe je dit bewerkstelligt en geven wij je handige tips om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf goed bereikbaar blijft tijdens de vakantieperiode. Zo kun je zorgeloos van de zomer genieten. Lees je mee?

Donderdag 9 mei 2024
Gezonde en vitale medewerkers, minder verzuim én voldoen aan de Arbowet? ArboDuo vertelt je hoe

Als werkgever in de Bouw & Infra wil je goed voor jouw mensen zorgen. Gezonde en vitale medewerkers zijn immers onmisbaar voor het succes van je bedrijf. Ze presteren doorgaans beter en verzuimen minder. Hoewel de verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl vooral bij je medewerkers ligt, betekent dit niet dat je hier als werkgever geen invloed op kunt uitoefenen. Maar hoe doe je dat? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 22 april 2024
BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies - Voorjaar 2024

De nieuwe editie van het BNL Special ledenservice magazine, voorjaar 2024, is uit. Vol met nieuws, ontwikkelingen en informatie over financiële ledenvoordelen, trainingen en adviesdiensten. Daarnaast komt een aantal lidbedrijven aan het woord over producten en diensten die zij bij/via ons afnemen.