Afbeelding Verdieping trends en ontwikkelingen van de toekomst

Verdieping trends en ontwikkelingen van de toekomst

Praktische cases

Om de verkenning zo praktisch mogelijk in te steken, hebben we verschillende cases opgemaakt die dieper ingaan op significante ontwikkelingen voor de toekomst. Op basis van de 5 centrale perspectieven van Nu Bouwen aan Morgen, hebben we 25 interessante cases geïdentificeerd en verder uitgewerkt. In aanloop naar het congres eind dit jaar zullen we alvast enkele cases presenteren.

Hergebruik materialen in de infra: de N739 als meest ‘circulaire’ weg

De meest ‘circulaire weg’ van Nederland: die ambitieuze doelstelling hebben Dura Vermeer en de provincie Overijssel met de N739. De provincie gaat niet meer betalen voor de weg zelf, maar slechts voor de mogelijkheid om er vlot overheen te kunnen rijden. De provincie blijft wel juridische eigenaar, maar laat het beheer over aan Dura Vermeer als nieuwe economische eigenaar. Dat kan alleen door ontwerp, uitvoering, beheer en onderhoud als één geheel te zien. In de wegenbouw is dit echter niet de praktijk.

Lees meer 

De stad van de toekomst:technologie zorgt voor een leefbare stad

Projecten als Quayside in Toronto en Alibaba’s City Brain in Hangzhou laten zien dat al in 2020 technologiebedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van de fysieke omgeving. Alibaba wil na Hangzhou verder uitbreiden naar steden als Shanghai, Macau en Guangzhou. Kuala Lumpur is de eerste stad buiten China waar de City Brain wordt geïmplementeerd. Toepassing van Cloud-technologie maakt het volgens Alibaba mogelijk om binnen 3 maanden een nieuwe stad te implementeren. Het bedrijf schat de marktwaarde van dergelijke oplossingen op $400 miljard.

Lees meer

Death of Distance: op afstand het verschil maken

‘Remote surgery’ ofwel ‘tele-opereren’ maakt gebruik van draadloze netwerken en robottechnologie om chirurgen in staat te stellen patiënten op afstand te opereren. Deze technologie helpt niet alleen bij het huidige tekort aan chirurgen, maar neemt ook geografische belemmeringen weg. Het systeem biedt daarnaast verbeterde chirurgische nauwkeurigheid en zorgt voor de veiligheid van chirurgen.

Het bedrijf Sakura heeft het onderzoeken en diagnosticeren van kanker nagenoeg volledig geautomatiseerd waarbij kwaliteit, accuraatheid en snelheid gewaarborgd zijn. Door deze techniek, maar ook door gebruik te maken van beschikbare specialisten over de hele wereld kan de diagnose met uren en dagen worden versneld.

Lees meer

 

 

Presentatie resultaten op online congres

Deze verkenning zal uiteindelijk resulteren in uiteenlopende toekomstbeelden die gepresenteerd worden op het online congres Nu Bouwen aan Morgen | Verkenning Bouw & Infra 2030 op maandag 7 decemberDeze kick-off vormt ook het startschot om op basis van de toekomstbeelden de dialoog aan te gaan over de mogelijkheden die de toekomst onze sector kan brengen.