'Een interessante combinatie van verdieping en tempo'

José Dohle, manager Bouwend Nederland Academy

Afbeelding 'Een interessante combinatie van verdieping en tempo'

Bouwend Nederland en ik kenden elkaar al goed toen ik begin 2019 mijn ja-woord gaf aan de functie van Manager Academy. Tussen 2011 en 2017 werkte ik al bij Bouwend Nederland, destijds in de Regio Randstad Noord, waar ik mij richtte op de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt. In de tussentijd heb ik een uitstapje gemaakt naar het onderwijs, dat was een logische keuze met mijn onderwijskundige achtergrond. Ik begon Bouwend Nederland echter wel te missen op een aantal punten.

Werken bij Bouwend Nederland biedt namelijk een interessante combinatie van verdieping en tempo. Verdieping als in de dingen goed doen, het sluit aan op actuele wetgeving en het moet inhoudelijk kloppen. Dat verwachten onze leden – terecht – van ons. Tempo als in de mogelijkheden die er zijn en de daadkracht die wordt gewaardeerd in het oppakken daarvan. Dat komt mooi samen in mijn huidige functie.

Wat doe je?

De Academy is onderdeel van de afdeling dienstverlening waarbinnen we diensten aanbieden die aansluiten bij ons beleid. Ik richt me hierbij specifiek op het ontwikkelen en aanbieden van trainingen en werk daarvoor nauw samen met collega’s van beleid. Mij collega Edgar bijvoorbeeld, die gaat over energietransitie zegt dan; Jose, er komt een nieuwe duurzaamheidsnorm aan, het lijkt me goed om leden hierover in te lichten. Een van de mogelijkheden is dan het bieden van een training. Samen bouwen we deze training en we zoeken daarbij de meest geschikte trainer. Lekker concreet dus. Leuk werk ook omdat we veel expertise in huis hebben en daarmee ook echt iets kunnen betekenen.

Trots?

Ik heb wel een bezem door het aanbod gehaald, het was heel breed georiënteerd. We bieden nu alleen trainingen aan die aansluiten bij de beleidsthema’s waar mee we bezig zijn. Meer focus dus. Resultaat is dat we nu eerder te veel inschrijvingen hebben dan te weinig.

Cultuur bij Bouwend Nederland

Ik zie dat we makkelijk contact maken met elkaar, ongeacht waar je in de organisatie werkt. Het is een open cultuur en een gezellige werkomgeving. We zijn ook wel goede praters hoor, als het niet over de inhoud gaat dan vinden we wel iets om over te kletsen bij de koffiemachine. Zo leren we elkaar goed kennen, dat helpt in de samenwerking.

Ik ben ook blij dat ik mijn werkweek flexibel in kan richten zodat ik mijn werk en gezin goed kan combineren . Ik werk parttime en verdeel mijn werkzaamheden over de hele week. Dit doe ik grotendeels op kantoor maar ook regelmatig thuis. Ook thuis ben ik uiteraard goed bereikbaar.

Als ik zo terugkijk heb ik al weer veel kansen gekregen en gepakt de laatste anderhalf jaar. Een team om aan te sturen en sinds februari 2020 heb ik de opdracht om het evenementenbureau van Bouwend Nederland  te coördineren. Dit bieden van kansen past ook bij Bouwend Nederland, er is veel ruimte voor ontwikkeling (en ik ben zelf ook een goede afnemer van opleidingen en cursussen).

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik heb voor bijna alles mijn collega’s nodig voor input, dus ik zit veel in overleg. Bijvoorbeeld: er komt een nieuwe wet kwaliteitsborging aan, wat betekent dat voor onze leden? Kunnen we ook online trainingen bieden? Deze vragen bespreek ik met mijn collega’s, we zijn echt een team als organisatie. Goed inzicht hebben in de wensen van onze leden is belangrijk, daarom houden we data bij van onder andere evaluaties. Maar ook kijken we naar wat andere (branche-)organisaties doen en of we kunnen samenwerken. We zijn er namelijk niet om geld te verdienen, maar willen de bouwbedrijven zo goed mogelijk helpen. Naast het inhoudelijke werk ben ik ook leidinggevende en wil ik uiteraard tijd maken voor de collega’s in mijn team. Met collega-leidinggevenden van Bouwend Nederland heb ik regelmatig overleg over bijvoorbeeld beoordelingen of hoe je omgaat met thuiswerken.

De bouw

Je hoeft geen ervaring met de bouw te hebben om bij Bouwend Nederland te beginnen. Het gaat meer om het ondernemerschap dat je moet liggen. Nadenken over hoe je een ondernemer verder kan helpen. Ook je eigen ondernemerschap is belangrijk, onze functies zijn lang niet altijd dichtgetimmerd. Er is veel ruimte voor initiatief. Soms denk ik; mag ik dit echt doen?

Ik heb wel affiniteit met de bouw, echt een mooie sector. Het zijn ondernemers die recht voor z’n raap zijn. Als er iets is dan hoor je het wel. We krijgen duidelijke en directe feedback, dat vind ik fijn. Ik ben zelf trouwens helemaal geen klusser, ik vind het wel interessant om te bedenken hoe ons huis duurzamer kan worden maar het echte werk laten we natuurlijk over aan de specialisten.