'Samenwerken moet je liggen om hier goed te functioneren'

Saïda Sanoussi, verenigingsmanager Regio Randstad Zuid

Afbeelding 'Samenwerken moet je liggen om hier goed te functioneren'

In mijn functie als verenigingsmanager binnen de regio Randstad Zuid ben ik verbinder tussen bestuursleden, de Bouwend Nederland bureauorganisatie en onze leden. Ik zorg ervoor dat de landelijke thema’s binnen mijn afdelingen voldoende aandacht krijgen en hoor wat onze leden bezig houdt. Daar baseer ik ons jaarplan op.

Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om in te schatten hoe het is om te werken bij een vereniging zoals Bouwend Nederland, zeker als je een andere achtergrond hebt. Dat had ik wel in ieder geval. Het is anders dan de commerciële rollen die ik eerder heb vervuld. Het werken bij deze vereniging geeft mij de rust dat ik mij kan richten om op inhoud het verschil kunnen maken en dat ik me minder druk hoef te maken over targets.

Wat valt op?

Wat mij opvalt is de vrijheid die we hebben om onze functie in te vullen zoals wij denken dat we het meeste van waarde zijn. Mij motiveert dat om de dingen goed te doen en me ook te verdiepen in de thema’s die mij liggen. Zo zit ik in het programmateam digitalisering waarbinnen ik mij richt op datamanagement en ben ik gevraagd om na te denken hoe we een communityplatform kunnen bouwen binnen ons ledenportal. Hiervoor heb ik een projectteam opgezet. Sinds deze maand ben ik ook nog eens voorzitter van de OR. Ik heb niet stil gezeten afgelopen jaar. Echt super leuk dat dit allemaal kan.

Cultuur Bouwend Nederland

We zijn best een serieuze club, daar moet je van houden. We hebben het veel over ons werk en zijn contant bezig met kennis vergaren en kennis delen. We hebben elkaar ook echt nodig om resultaat te boeken. Samenwerken moet je liggen om hier goed te functioneren.

Waar bestaat jouw dag uit?

Ik probeer zo min mogelijk achter computer zitten. Op kantoor hebben we flexplekken, ik zoek vaak een plekje, even afhankelijk van waar ik mee bezig ben. Als ik een ochtend facturen verwerk dan zit ik dichtbij een collega van financiën. Op een andere dag zit ik juist dicht op mijn team van Randstad Zuid en bereid ik o.a. de bestuursvergaderingen voor of houd ik mij bezig met het organiseren van bijeenkomsten voor onze leden.

Om het bestuur goed te kunnen informeren over waar leden behoefte aan hebben, ben ik veel met hen in gesprek over wat er speelt. Hiervoor ben ik veel onderweg. Het bestuur verwacht van en verenigingsmanager dat je een volwaardig gesprekspartner bent die advies geeft over de invulling van het jaarplan.

De bijeenkomsten die we organiseren hebben bijna altijd inhoud, bijvoorbeeld met gastsprekers over nieuwe ontwikkelingen. Een lidbedrijf deelt hierover dan zijn best practice. Ook het netwerken daarna is belangrijk voor onze leden, sommige afdelingen kiezen voor een uitgebreid diner en andere juist voor een borrel. Het is ook wel leuk hoor om na een goede inhoudelijke bijeenkomst aan tafel te horen wat onze leden echt bezig houdt. Op dit soort momenten is het verenigingsgevoel goed zichtbaar.

Waar het meest trots op?

Dat we de afstand tussen leden en bestuur hebben kunnen verkleinen en de dat betrokkenheid van onze leden bij de afdelingen is gegroeid. Dit zien we o.a. terug in het aantal leden dat aanwezig is bij onze  bijeenkomsten. Mijn telefoon gaat steeds vaker, ook echt met hulpvragen over de business. Ik vind het tof dat ze mij hiervoor weten te vinden.

Balans tussen werk en privé

Heb niet de illusie dat je achterover kan leunen als je bij ons werkt. Je hebt geen tijd over. Dat moet je natuurlijk wel passen.  Je kan wel zelf de kaders leggen en hebt controle over je eigen tijd. Dit gaat op basis van wederzijds vertrouwen.

De bouwsector

Als het om klussen gaat ben ik van de catering, haha. Wel heb ik oog voor design. Ik zit privé momenteel in de oplevering van ons huis dus dat komt goed van pas. Je hebt ook geen ervaring in de bouw nodig om bij Bouwend Nederland te werken. Wel interesse natuurlijk, gezonde nieuwsgierigheid om ontwikkelingen die de bouw raken snel op te pakken.