Afbeelding Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Nederland gaat naar de stembus

Samen doorbouwen aan Nederland

De komende gemeenteraadsverkiezingen worden volksvertegenwoordigers gekozen die de belangrijke beslissingen gaan nemen over hoe onze wijken, dorpen en steden er in de nabije en verre toekomst gaan uitzien. De bouw staat zij aan zij met hen die willen doorbouwen aan onze gemeenten. Voor betaalbare huizen, goed bereikbare wijken en een duurzame leefomgeving. Op deze pagina laten we zien hoe we die uitdagingen samen kunnen oppakken.

Meer en slimmer bouwen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart organiseren we een aantal 'Bouwtafels'. Lokale politici en bestuurders praten met (infra)bouwers over de lokale opgaven, struikelblokken en oplossingen. Afdeling Duin- en Rijnstreek beet het spits af.

Vier deelnemers had de Bouwtafel GR2022 van Drechtwaard: Trudy Baggerman, wethouder gemeente Hardinxveld-Giessendam namens T@B, Peter Heijkoop, wethouder Dordrecht voor het CDA en Jan Dekker, directeur ABB Bouwgroep. Onder leiding van voorzitter Hessel Heins Wunderle tackelden ze drie thema's: woningbouw, infrastructuur en verduurzaming.

Ambities en realiteit lopen niet altijd synchroon

In Amersfoort gingen Astrid Janssen (wethouder Duurzaamheid en Ruimtelijke ordening en lijsttrekker GroenLinks), Micheline Paffen (lijsttrekker CDA), Tyas Bijlholt (lijsttrekker D66) en Herman Broekhuizen (commercieel directeur Heilijgers Bouw) in gesprek.

Joost Swaan, adviseur Markt & Overheid Regio Randstad Noord, spraken over woningbouw, mobiliteit en verduurzaming, want in de regio Amersfoort moeten in de komende negen jaar maar liefst 23.000 woningen worden gebouwd.

Ambities en nuchterheid bij Bouwtafel Drechtwaard

Hoe kijken ze in Drechtwaard naar duurzaamheid, infra en woningbouw? Hessel Heins Wunderle, regiomanager Regio Randstad Zuid sprak met Trudy Baggerman, wethouder gemeente Hardinxveld-Giessendam namens T@B, Peter Heijkoop, wethouder Dordrecht voor het CDA en Jan Dekker, directeur ABB Bouwgroep.

Zowel Dordrecht als Hardinxveld-Giessendam zitten te springen om meer woningen, maar versnellen is lastig. Onder meer door gebrek aan bouwlocaties.

'Maak haast met hard maken van bouwlocaties'

Op woensdag 23 februari ging het debat over Enschede. Jeroen Diepemaat (lijsttrekker VVD en wethouder stedelijke ontwikkeling en cultuur), Ton ten Vergert (lijsttrekker CDA en raadslid) en Lucas Haafkes (bouwondernemer en voorzitter van de Bouwend Nederland afdeling Twente) spraken met dagvoorzitter Jarin van der Zande. Conclusie: er is volume nodig, meer doorstroming en meer instroom.

Onorthodoxe maatregelen en helpende handen in Breda

Voor de online sessie in Breda logden drie politici en één bouwer in. Jeroen Bruijn (lijsttrekker en fractievoorzitter CDA). Thom Dijkstra (kandidaat-raadslid GroenLinks), Bart Lauwen (raadslid en lijsttrekker D66) en Marlijn Lodewijks (directeur Van Wijnen Breda) gingen onder leiding van dagvoorzitter Robbert Becker (adviseur Markt & Overheid) in op een aantal stellingen. Het is duidelijk: er moet meer en sneller worden gebouwd. "Bouw de juiste huizen van de juiste materialen en op de juiste plek."

Bouwtafel Groningen laat eensgezindheid én grote verschillen zien

Politici en bouwers in Groningen zijn eensgezind, maar merken toch ook grote verschillen op. Dat is de conclusie van de Groningse Bouwtafel in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Er moet meer regie komen op het bouwbeleid en hoewel iedereen wil versnellen met de bouw van woningen blijken er toch ook hobbels te zijn. Wat moet daaraan gebeuren?

Leeuwardense Bouwtafel is vooral oplossingsgericht

Verbetering van doorstroming, meer regie van de overheid en een betere relatie met verhuurders en beleggers. Dat vonden politici in Leeuwarden belangrijk bij de Bouwtafel in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn uitdagingen, maar de Friezen denken in oplossingen.

Politici doen appèl op de sector tijdens Bouwtafel in Den Bosch

Meer, sneller en diverser bouwen. Dat vonden de Brabantse politici in Den Bosch tijdens de Bouwtafel richting de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Meningsverschillen waren er over de locaties om te bouwen. Hoe kijken VVD, PvdA en D66 naar de thema's woningmarkt, duurzaamheid en infrastructuur?

  
Betaalbaar wonen én energietransitie uitgelicht tijdens Bouwtafel Goes

Martijn van Sabben, voorzitter Bouwend Zeeland, ging op de uitdagingen van de bouw en infra in met veel praktijkvoorbeelden. Dit leverde een levendig gesprek met goede vragen op. Vragen waaruit duidelijk bleek dat dit soort bezoeken een grote meerwaarde hebben voor zowel markt als overheid. Het brengt raadsleden een beter inzicht in de dagelijkse praktijk, zodat ze dit mee kunnen nemen in de besluiten die ze moeten nemen. En als (infra-)bouwers levert het ons meer helderheid over de gang van zaken in de raad op. Het gesprek ging veel over: meer flexibiliteit in vergunningverlening, woonvormen, betaalbaar wonen, klimaatadaptatie, energietransitie etc. 

Kom kijken op de bouwplaats

Aan de landelijke en lokale politiek laten we graag zien hoe de bouw- en infrasector werkt aan een toekomstbestendig, duurzaam en veilig Nederland.

Vraag een werkbezoek aan

Aanbevelingen om samen door te bouwen

Aanbevelingen voor omgevingsvisies en -verordeningen

Omgevingsvisies

Bouwend Nederland heeft ook een aantal aanbevelingen voor omgevingsvisies en -verordeningen opgesteld. Hiermee geven we inzicht in de belangen voor de bouw- en infra op dit terrein.

Naar de aanbevelingen