Onze sector levert de fysieke verandering in de gebouwde omgeving die nodig is om maatschappelijke
vraagstukken op te lossen. De maatschappij en markt veranderen momenteel echter snel. Klanten vragen hogere kwaliteit, meer verantwoordelijkheid, modernisering en een lagere prijs. De bouw kan het ook steeds minder af met alleen een fysieke oplossing. Steeds vaker spelen het goed omgaan met stakeholders en gebruikers een belangrijke rol. En ook de digitalisering bepaalt meer en meer de slimheid en functionaliteit van de fysieke oplossing en de daarmee samenhangende klanttevredenheid. In sommige gevallen wordt nu al de (installatie)techniek bepalend geacht voor de kwaliteit van het bouwwerk, waardoor de bestaande verhoudingen tussen opdachtgever, hoofdaannemer en onderaannemer of leverancier verschuiven (bijv. afvalwaterzuiveringen, zeesluizen IJmuiden) en de traditionele regierol van het bouw- en infrabedrijf niet meer vanzelfsprekend is. In ieder geval worden de beste oplossingen steeds vaker niet meer door individuele bedrijven maar in samenwerking geleverd.
Doelstelling: het is de ambitie van BNL om haar leden te helpen continuïteit voor langere termijn te realiseren. Onder meer door leden te helpen zich te richten op die onderdelen en segmenten waar zij als onderneming het beste kunnen concurreren en de strategische flexibiliteit in hun onderneming in kunnen richten. Daarnaast zet Bouwend Nederland zich in om ruimte te creeren in de markt voor slimmere en innovatieve producten en manieren van werken. Teneinde leden in staat te stellen ook op basis van klantwaarde, kennis en kwaliteit te concurreren, in plaats van uitsluitend op basis van prijs, en meer kostenefficiency te kunnen realiseren o.m. door projectoverstijgend (samen) te kunnen werken.
Doelstelling: BNL ondersteunt haar leden om hun bedrijfsvoering verder te kunnen verbeteren zodat ze flexibel kunnen omgaan met de eisen die door de veranderende maatschappij, regelgeving en markt aan hen worden gesteld. Faciliterend aan het ondernemerschap dat kenmerkend is voor de bedrijven in de sector. En met aandacht voor de ontwikkeling van het personeel.
BNL zet zich in om digitalisering en informatisering te benutten bij het slimmer, beter (aansluiting klant en kwalitatief) en efficiënter bouwen. En daarnaast een bijdrage te leveren aan de digitalisering van de gebouwde omgeving. Onder meer bij Internet of Things (IoT). BIM en (big) data bieden hiervoor legio kansen. Tegelijkertijd ontstaan met de alsmaar verdergaande digitalisering nieuwe risico’s. Bijvoorbeeld rondom werken in de cloud, gebruik van data en informatie en asset management. Daarom is cyber security een actueel thema waarbij BNL zich inzet om haar leden hiervan bewust te maken en ze te helpen ontwikkelingen te monitoren en risico’s te managen.
Het overgrote deel van de achterban van BNL bestaat uit familiebedrijven. De dynamiek binnen deze bedrijven heeft specifieke kenmerken. Naast de reguliere zaken bij bedrijfsoverdracht is het de ambitie van BNL om haar leden te helpen de gang van zaken rondom familie, eigendom en management in familiebedrijven goed te organiseren. Belangrijk aspect daarbij is het behouden van de goede familieband, het vooraf nadenken over een vangnet (wat gebeurt er wanneer de directeur/eigenaar wegvalt) en het opleiden van de beoogde opvolger c.q. nieuwe generatie.
Bekijk onze complete strategische agenda Ondernemerschap en innovatie »