Duurzame inzetbaarheid en Volandis

Volandis: kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra.

Direct naar de themapagina over Duurzame inzetbaarheid »

De bouw- en infrasector wordt vaak genoemd als één van de sectoren waarbij het lastig kan zijn om tot je 68e door te werken. Daar zijn wij ons goed van bewust. Bouwend Nederland vindt dan ook dat je al op jonge leeftijd moet beginnen met nadenken over duurzame inzetbaarheid. Om die reden hebben we sinds 1 juli 2016 ons eigen kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid: Volandis . Volandis is tevens ons kennis- en adviescentrum voor veilig en gezond werken.

Volandis ondersteunt werkgevers en werknemers bij hun invulling van duurzame inzetbaarheid. Zo heeft iedere werknemer elke vier jaar recht op een DIA: duurzame inzetbaarheidsanalyse. Daarna kan de werknemer terecht bij één van de professionele loopbaanbegeleiders in de sector, zoals Bouwopleiders.

Sinds 1 januari 2016 hebben alle medewerkers die onder de cao voor de bouw & infra vallen, een individueel budget om in te zetten voor hun eigen duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het er om dat de werknemer gezond en gemotiveerd kan blijven werken. Bijvoorbeeld door het volgen van extra opleidingen naar keuze.

Meer weten? Klik op één van de volgende onderwerpen voor een korte animatie of bekijk onze themapagina over Duurzame inzetbaarheid »

Duurzame inzetbaarheid binnen
de nieuwe cao »

Wat kun je als bedrijf aan duurzame
inzetbaarheid doen?  »

Wat is het individueel budget?  »

De rol van Volandis  »Contactpersoon

Marieke van der Post

Beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt

Interessante hulpmiddelen

Interessante publicaties

  Flyer Samenwerken om aan de slag te blijven

  02 november 2016

  Duurzame inzetbaarheid is noodzaak voor werkgevers en voor werknemers. Voor werkgevers, omdat bedrijven ook in de toekomst over voldoende goed gekwalificeerd personeel moeten kunnen beschikken; voor werknemers omdat zij langer moeten doorwerken tot hun pensioen. Sociale partners in de bouw vinden duurzame inzetbaarheid zo belangrijk dat zij hierover afspraken in de cao hebben gemaakt.

  Wat doet de bouw- en infrasector om de mensen duurzaam inzetbaar te houden?
  • Invoering individueel budget in de cao Bouw- en Infra 2015-2017
  • Oprichting van het kennisinstituut voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector: Volandis
  • Samenwerking van brancheopleidingsinstituten in Bouwopleiders

  In deze flyer leest u wat de sector doet om de mensen duurzaam inzetbaar te houden en wat u in uw bedrijf zelf kunt doen.

  Download