Geluidsschermen

Oprukkende bebouwing en toename van het weg- en spoorverkeer vormen op steeds meer plaatsen in ons dicht bevolkte land een probleem. Vaak zijn kostbare maatregelen nodig als geluidsschermen om binnen de wettelijke geluidsnormen te blijven.

Afhankelijk van de eisen kunnen geluidsschermen reflecterend of absorberend zijn en in hoogte behoorlijk variĆ«ren. Veelal zijn zij vervaardigd van hout, beton, glas, kunststof of aluminium, danwel een combinatie daarvan. Uit esthetische overwegingen kunnen deze voorzien zijn van groenblijvende beplanting, of juist worden uitgevoerd met een ‘high-tech’ uitstraling.

Mits van een goede fundatie voorzien en opgetrokken uit duurzame materialen, bedraagt de levensduur van een geluidsscherm al snel 20 tot 25 jaar.

Best Practice berekeningen

De Vakgroep Specialistische Wegenbouw wil de kennis van geluidsschermen onder de leden uitwisselen en vergroten. Geluidsschermen worden namelijk veelvuldig toegepast in projecten en hebben te maken met sterk variƫrende specificaties. Deze komen voort uit de wensen en eisen van de opdrachtgever, wensen van de stakeholder, richtlijnen van toetsende instanties en omgevingsaspecten. De specificaties voor de geluidsschermen kunnen als gevolg daarvan uniek zijn, terwijl een unanieme aanpak mogelijk en gewenst is. Met dit doel is de werkgroep Best Practice opgericht, als onderdeel van de afdeling Geluid.

De werkgroep heeft, in overleg met de ontwerpers van lidbedrijven, diverse unieke praktijkspecificaties geanalyseerd en verwerkt tot deze eindrapportage. Elk hoofdstuk omvat een unieke specificatie.

Op 15 juni 2010 is de werkgroep van start gegaan. Door de invoering van de Eurocode in 2012 is een aantal onderwerpen inmiddels achterhaald, die daarom niet zijn opgenomen in deze eindrapportage.

Wij wensen u veel succes met deze houvast op toekomstige projecten. klik hier voor het rapport.