Afbeelding Wij Bouwen de Toekomst

Wij Bouwen de Toekomst

Themapark op Vliegveld Twente | 16 juli tot en met 21 augustus 2022

Wat is Wij Bouwen de Toekomst?

De bouw is meer omvattend dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd van Twente en heel Nederland deze zomer laten ervaren op Vliegveld Twenthe in een speciaal themapark voor kinderen. Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Behaal je materialenpaspoort, ontdek hoe het is om een torenkraan te bedienen, ga aan de slag met prefab puzzels of ga op avontuur met de familie Bouwer in een theaterstuk vol muziek en interactie. Met Wij Bouwen de Toekomst laten we de jeugd kennismaken met onze fantastische branche!

Infrastructuur

Speciaal voor Wij Bouwen de Toekomst hebben we een riool van 30m x 30m boven de grond gelegd, het grootste riooldoolhof van Europa. Stap in dit doolhof en ga op zoek naar materialen om het paspoort compleet te krijgen.

Bouwverkeer

Zonder elektraparken, lantaarnpalen en wegen kun je nog niet prettig leven bij jou in de wijk. We hebben de openbare ruimte in het klein neergezet in de vorm van een verkeerstuin. Stap op de torenkraan of spring op een auto en stap in het bouwverkeer.

Materialenpaspoort

Het familiebedrijf van de familie Bouwer is bezig met materialen te verzamelen voor een te bouwen woning. Deze woning bestaat uit allemaal materialen die milieuvriendelijk zijn. Vinden de kinderen tussen alle activiteiten de verschillende materialen?

Belangrijke stadsgebouwen

In de prefabhoek kunnen kinderen een drietal gebouwen maken met blokken. Lukt het om het politiebureau, de kerk of de supermarkt in elkaar te zetten met deze blokken?

Elektrafabriek

Achterin de theaterzaal staat een groot speelobject, de elektrafabriek, waarin kinderen spelenderwijs kunnen experimenteren waar elektra vandaan komt.

Bouwplaats

Op de bouwplaats kunnen kids ontdekken hoe elektra onder de grond ligt, hoe water loopt en kunnen ze zelf graven. Rondom de zandfabriek kunnen de kinderen lekker in en met het zand spelen.

Waarom doen we dit?

Het doel van Wij Bouwen de Toekomst is een onvergetelijk jeugdevenement neerzetten, samen met regionale bedrijven en het onderwijsveld. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Dat gaan we deze zomer laten zien en wat belangrijker is, de kinderen mogen dat zelf beleven. De sector staat voor een gigantische opgave. Te weinig jongeren kiezen momenteel voor een baan of opleiding in de bouw en infra. Werken in de bouw en techniek moet daarom weer de status krijgen die het verdient. Bouwers en technische ambachtslieden zijn cruciaal voor het laten draaien van onze maatschappij. Er is ook veel onbekend over de diversiteit van het werken in de bouw. Er is op de basisschool weinig aandacht voor techniek. Dit terwijl er in het primair onderwijs vaak wel ruimte is voor vakken als filosofie of een vreemde taal. Veel kinderen weten daardoor niet hoe leuk het kan zijn om iets te maken of te bouwen. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit innovatieve en leerzame park te ontwikkelen, in samenwerking met Kibeco, bekend van Dinopark en Big Insects.

Bekijk de video van de opening

 

'Bouwers zijn cruciaal voor de maatschappij'

"Wij Bouwen de Toekomst is een fantastische belevenis voor kinderen", aldus onze voorzitter Maxime Verhagen. "Spelenderwijs ontdekken ze hier wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een stad, zowel qua bouw, infra als techniek. Ze gaan zelf actief aan de slag, maar zullen ook genieten van een theaterstuk vol muziek en interactie. Werken in de bouw en techniek moet weer de status krijgen die het verdient. Bouwers en technische ambachtslieden zijn cruciaal voor het laten draaien van onze maatschappij. Zijn die er niet, dan loopt alles vast en zijn woningnood en gebrekkige infrastructuur het gevolg."

'We moeten alle zeilen bijzetten'

Algemeen directeur Fries Heinis benadrukt dat we alle zeilen moeten bijzetten in de slag om vakmensen. "Dat doen we als Bouwend Nederland dan ook op alle niveaus van het onderwijs en in de samenleving: voor instroom en zij-instroom, voor alle prachtige beroepen binnen de bouw en infra. Nu dus ook voor de allerjongsten via dit prachtige evenement. Ik ben ervan overtuigd dat dit uitermate succesvol zal zijn. Niet in de laatste plaats om wat onze bouw- en infrabedrijven aan de kinderen en hun ouders kunnen laten zien."

Ontmoet de familie Bouwer

Het familiebedrijf van de familie Bouwer is bezig om materialen te verzamelen voor een nieuw huis dat gebouwd moet worden. Dit huis bestaat uit allemaal milieuvriendelijke materialen. Zus Mira Bouwer heeft een tekening gemaakt met daarop de materialen die nodig zijn. De vraag is echter, waar kunnen we deze materialen vinden? Wat is er in de omgeving nodig om fijn te kunnen leven? Help de familie Bouwer bij het verzamelen van de juiste materialen en het bouwen van dit huis.

Doe mee met de musical

De familie Bouwer neemt iedereen mee in een theaterstuk vol muziek en interactie. Zo vraagt Manus Bouwer zijn gasten om met een doe-tocht, verschillende bouwmaterialen op te zoeken en zo het materialenpaspoort te halen. Deze materialen zijn te vinden tussen verschillende activiteiten. Van een speelkraan voor kinderen, tot een elektrafabriek. Door de combinatie van theater, doe-tocht en activiteiten en de introductie van een drietal karakters (Manus, Yasmine en Mira) creëren we de mogelijkheid om meer de diepte in te gaan met onze jonge bezoekers.

Wanneer is het park open?

Wij zijn open van 16 juli t/m 21 augustus 2022 van 10.00 uur tot 17.00 uur. Reserveren van tevoren is noodzakelijk, zodat iedereen in een veilige en rustige omgeving kan genieten én natuurlijk iedereen een plekje heeft in het theater. Overigens wordt de show meerdere malen per dag opgevoerd! Dus niemand hoeft hem te missen.

Waar is het?

Je kunt ons vinden aan de Vliegveldweg 345 in Enschede. Als je het terrein op rijdt staat duidelijk aangegeven waar de entree is. Het entreegebouw is een voormalige brandweerkazerne en het theater bevindt zich in de 'nieuwe' kazerne. Daaromheen zijn de verschillende activiteiten.

Parkeren & mindervaliden

Parkeren kan voor de poort op de strip, de voormalige taxibaan voor F16's. Stoere plek he? De theatershow en bijna alle activiteiten zijn goed toegankelijk voor minder validen. De zandbak en het riool zijn helaas minder goed toegankelijk.

In de media