Congres Bouwlogistiek 'Zicht op de stad'

Locatie: Van der Valk Hotel Tilburg, Dokter Bloemenlaan 8, 5022 KW TILBURG
Datum/Tijd: dinsdag 11 februari 2020 van 12:30 tot 18:00 uur

Logistiek en bouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker in een drukbevolkt gebied hebben bouwactiviteiten grote invloed op de leefbaarheid van een stad of gebied. Eisen van de omgeving worden steeds dwingender en daardoor wordt bouwen in de stad steeds moeilijker en minder aantrekkelijk. Toch liggen de grote bouwopgaven ín stedelijk gebied!
 
Leer in korte tijd alle nieuwe trends op het gebied van bouwlogistiek kennen en kom langs op 11 februari in Tilburg op het congres ‘Zicht op de stad’. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!
 
Programma:
12.30-13.00 uur Ontvangst
13.00-14.20 uur Plenaire
14.20-15.00 uur Bezoek Carrousel
15.00-15.15 uur Koffiebreak
15.15-17.10 uur Deelname 2 workshops
17.10-18.10 uur Borrel

Meld je hier aan!

Plenair programma:

Leren van andere sectoren:

Transformatie oud havengebied Stockholm
Dacht je dat bouwen in stedelijk gebied in Nederland een uitdaging was? Maak dan je borst maar nat voor deze presentatie: Bouwlogistiek in Stockholm ingeleid door de gemeente Stockholm zelf. Tijdens de presentatie word je meegenomen in het verhaal hoe de transformatie van een oud havengebied naar woongebied wordt aangepakt met de inzet van slimme logistiek. Het bijzondere aan deze lezing is dat het vooral zal gaan over wat je als stad, en dus verantwoordelijke over een gebied, aan coördinatie en sturing kan geven om zo de leefbaarheid tijdens de bouw op niveau te houden. Welke boodschap pak jij hieruit mee die je kan toepassen in jouw stad, keten of bedrijf?
Spreker:
- Fredrik Bergman van de Gemeente Stockholm (Zweden)

De entertainment industrie
De organisatie van de verschillende stromen bij grootschalige evenement vergt samenwerking en planning. Welke logistieke stromen spelen er voor tijdens en na een grootschalig evenement, en hoe wordt dat elkaar afgestemd? Huib Pasman van de Johan Cruijff Arena neemt je mee in de mobiliteitsvraagstukken bij grootschalige evenementen: optimale inzet van capaciteit in het gebied voor logistieke stromen gericht op het regisseren van veilige persoonsbewegingen en materiaalstromen en tegelijkertijd de belasting op de woon-/werk en winkel ruimte te minimaliseren. Er zijn interessante overeenkomsten met bouwlogistiek: opereren in drukbevolkt stedelijk gebied, met een strakke planning en onder grote druk met veel kans op onverwachte omstandigheden. 
Spreker:
-
Huib Pasman van de Johan Cruijff Arena

Workshops:
Circulair bouwen kan je nu oppakken!
Ook in de bouwsector is de transitie naar een meer circulaire economie ingezet. Maar wat betekent dat voor u? Ander gebruik materialen, betere afvalverwerking, grip op retourstromen, het is op veel manieren heel praktisch toepasbaar. In deze sessie maken we het concreet voor elke speler in de bouwketen en bieden we u de mogelijkheid om aan de slag te gaan.
Spreker:
- Barbara Middelhoff, CIRCONL
 
Toetredingseisen steden
Hoe organiseren we vanaf 2025 zero-emissie bouwtransport in de binnensteden? Wat kan er nu al, wat hebben we nodig en wat mag het kosten? Hierover willen we het met u hebben in de sessie Stadslogistiek tijdens het Congres Bouwlogistiek.
Sprekers:
- Anne-Marie Nelck, TLN
- Nick Vreeswijk, Cycloon
 
Bouwlogistiek en de samenwerking met de overheid
Bouwen in een stedelijk of dichtbevolkt gebied vereist veel van de omwonenden, medewerkers en bezoekers. Samenwerking tussen gemeentelijke organisaties, opdrachtgevers en de bouwende partijen is de sleutel tot het verlagen van overlast tot een minimum. Tijdens deze workshop geeft SmartWayZ.NL/Provincie Noord-Brabant een helder overzicht van de mogelijkheden om dit te bereiken, waarbij de verschillende partijen die betrokken zijn benoemd worden. Tevens zal de subsidieregeling van de gemeente Rotterdam voor het verminderen van bouwverkeer worden uitgelegd.
Sprekers:
- Stefan Sels, SmartWayZ.NL/Provincie Noord-Brabant
- Jan Robbert Albrechts, Gemeente Rotterdam


Logistiek, data en BIM 4D
BIMmen in de bouw is niet meer weg te denken uit de bouw. Was dat eerst vooral 3D informatie, vandaag de dag zijn bouwkundige modellen ook voorzien van allerlei andere soorten van data waaronder planning (de vierde dimensie in het informatiemodel). Die vierde dimensie geeft allerlei mogelijkheden om je bouwwerk beter te kunnen plannen en te afstemmen met leveranciers en de omgeving te verbeteren. Hoe dat werkt en welke mogelijkheden er nog in het verschiet liggen leer je tijdens deze workshop.
Sprekers:
- Ruben Vrijhoef, Hogeschool Utrecht
- Alexander de Vries Hogeschool Rotterdam

Efficiëntie in retourstromen
Logistieke projecten van groot tot klein, van utiliteitsbouw tot renovatie. De levering ervan en de retourstromen in de stad zijn complex. Wij laten zien dat hoe in de praktijk al wordt samengewerkt tussen de bouwmaterialenhandel, vervoerders en inzamelaars.
Sprekers:
- Fred Bouwmeester (BMN)
- Jan van Doorn (SUEZ)
 
Bouwlogistiek en de rol en inzet van de waterweg
Dichtslibbende wegen en verliesuren omzeilen? Bijdragen aan de duurzaamheid?
Ontdek hoe de Metropoolregio Amsterdam en de waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg op het benutten van watergebonden kansen én hoe de logistieke operator Shipit multimodale oplossingen aanreikt aan de bouwsector voor hun vervoersstromen.
Sprekers:
- Mark Goossenaerts, Shipit
- Carl Verhamme, Vlaamsche Waterweg
- Kim Borgmann, Havenbedrijf Amsterdam
- Jessica van Rijn, TNO