• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouwend Nederland zet in op opleidingen voor infra monteurs tijdens Dealmakersdag Utrecht aardgasvrij

Bouwend Nederland zet in op opleidingen voor infra monteurs tijdens Dealmakersdag Utrecht aardgasvrij

dinsdag 14 januari 2020

Edgar van Niekerk

Beleidsadviseur Duurzaamheid
Dijk in Friesland

Utrecht wil aardgasvrij worden, overstappen op duurzame energie. Maar hoe doe je dat? En wat is er voor nodig? Over die vraag boog de gemeente zich medio december samen met zo’n 35 organisaties en bedrijven, waaronder Bouwend Nederland, tijdens de Dealmakersdag Utrecht aardgasvrij.

Zoals de naam al duidelijk maakte ging het tijdens de Dealmakersdag niet alleen om het opperen van ideeën. Doel was vooral om samen te kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden om die ideeën daadwerkelijk te kunnen gaan uitvoeren. Of er deals gesloten kunnen worden dus. Die worden dan opgenomen in het stadsakkoord Utrecht aardgasvrij.

Focus op scholing

Ook Bouwend Nederland bracht  een voorstel voor een deal in. Belangrijke voorwaarde voor de energietransitie die Utrecht voor ogen heeft is uiteraard dat er voldoende goed geschoolde vakmensen zijn die het daadwerkelijke werk kunnen uitvoeren. En daar zit hem de crux, constateerden de Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer van Bouwend Nederland en Regio Randstad Noord. In Utrecht ontbreekt het namelijk aan opleidingsplaatsen voor monteurs in de ondergrondse infra. Vandaar dat Bouwend Nederland de deal inbracht om een opleiding van monteurs voor ondergronds infrastructuur te realiseren. Dat moet dan in samenwerking gebeuren met dealpartners ROC Midden Nederland, Eneco en met de ondersteuning vanuit de SER intentieverklaring Arbeidsmarkt & Scholing. 

Vervolg

Een goed plan, vond de gemeente Utrecht. 20 januari komen Bouwend Nederland, ROC Midden Nederland, Eneco en Utrecht bij elkaar om de deal verder uit te werken. Vervolgens is er 13 februari een Meer-Up waar partijen en gemeente de concept deals verder aanscherpen en overleggen hoe de samenwerking er verder gaat uitzien.